Donald Trump har åtalats formellt.
Donald Trump har åtalats formellt. - Foto: Fulton County Sheriff’s Office via AP och Alex Brandon/AP/TT

Donald Trumps historiska "mugshot" – har överlämnat sig till rätten

USA:s expresident Donald Trump anlände på torsdagskvällen lokal tid till Fulton County Jail i Georgias huvudstad Atlanta, där han överlämnade sig och åtalades formellt.


Fakta: Rättsprocesser mot Donald Trump

Fyra större brottsåtal har väckts mot expresident Donald Trump. Utöver dem pågår ett antal civilrättsliga och ekonomiska tvister.

Washington DC

Donald Trump åtalades i början av augusti för sina försök att få resultatet efter presidentvalet ogiltigförklarat. Det federala åtalet anses vara det tyngsta av de pågående rättsprocesserna, de fyra åtalspunkterna har bäring på stormningen av Kapitolium i januari 2021. Utredningen har letts av den särskilde åklagaren Jack Smith som föreslagit att rättegången ska starta den 2 januari.

.

Mar-a-Lago, Florida

Trump åtalades i juni på 37 punkter som framför allt handlar om expresidentens hantering av hemligstämplade och känsliga regeringsdokument som har förvarats i hans residens Mar-a-Lago i Florida efter tiden i Vita huset. Även den utredningen är federal och har letts av Jack Smith. Rättegången är planerad till i maj nästa år, bara ett halvår före det presidentval som Trump vill ställa upp i.

.

Bokföringsbrott i New York

Åtalet, som väcktes i mars, innefattar 34 åtalspunkter mot Donald Trump som bland annat anklagas för att ha beordrat utbetalningar till personer som hotade att gå ut med känslig information om honom i samband med presidentvalskampanjen 2016. Rättegången i det delstatliga målet är planerad till mars 2024.

.

Delstaten Georgia

Åtalet omfattar 19 personer, bland dem Donald Trump, och rör försök att omkullkasta valresultatet i Georgia genom bland annat ryktesspridning och falska elektorer. I centrum står ett telefonsamtal som Trump gjorde till delstatens valansvarige Brad Raffensperger, där den dåvarande presidenten bad honom "hitta de 11 780 röster" som krävdes för att han skulle segra över Joe Biden där.

Processen tog omkring 30 minuter och 77-årige Donald Trump misstänks för brott på 13 punkter, visar handlingar som publicerats av den lokala polisen. Han tvingades även ta ett porträtt (så kallad mug shot), något Trump inte behövt göra vid tidigare domstolsförhandlingar.

Utanför Fulton County Jail hade tiotals anhängare till den tidigare presidenten samlats för att visa sitt stöd i samband med hans ankomst. Även motståndare fanns på plats, men de båda grupperna var betydligt mindre än det medieuppbåd som också samlats vid den hårt bevakade entrén.

Donald Trump betalade borgen 

Efter att Donald Trump betalat en borgenssumma motsvarande omkring 2,2 miljoner kronor kördes han tillbaka till flygplatsen där han hoppade på sitt plan för att åka tillbaka till hemmet i New Jersey. I samband med att Trump bordade planet kommenterade han åtalet som han kallade för en "parodi på rättvisa" och insisterade även på att han "inte gjort något fel".

— Om du bestrider ett valresultat så ska du ha möjligheten att kunna göra just det, sade han till journalister strax innan han klev ombord.

Donald Trump delade sin mugshot

En stund senare publicerade Donald Trump "mugshot"-bilden på sin egen sociala medier-plattform Truth Social med texten "valpåverkan" och en länk till hans valkampanj.

Kort därpå lade han upp samma inlägg på på X, tidigare Twitter – det första inlägget han publicerat där sedan hans kontot stängdes av efter stormningen av Kapitolium 6 januari 2021.

Ägaren Elon Musk öppnade Trumps konto på nytt i november förra året, en möjlighet som expresidenten inte nyttjat förrän nu.

Misstänks för utpressning

Åtalet – ett av fyra större ärenden där Trump misstänks för brott – gäller misstankar om att han ska ha försökt påverka valresultatet i delstaten 2020, bland annat genom utpressning.

Det handlar bland annat om ett telefonsamtal till Georgias valansvarige Brad Raffensperger. I samtalet säger Trump åt republikanen att "hitta 11 780 röster" – det antal som krävdes för att Trump skulle segra över demokraten Joe Biden i Georgia.

Det handlar också om att Trump och hans bundsförvanter i samband med valet spred falska rykten om valfusk och manade tjänstemän och politiker att ogiltigförklara Bidens seger.

Han är även misstänkt för att ha planerat att skicka falska elektorer, de personer som formellt röstar fram delstatens valsegrare, till Atlanta.

Det är fjärde gången sedan i mars som den tidigare presidenten åtalas. Totalt misstänks han för 91 brott.

När inleds rättegången mot Donald Trump?

Distriktsåklagare Fani Willis i Georgia vill att rättegången inleds den 23 oktober i år, enligt ett dokument som hon lämnade in till domstolen på torsdagen, rapporterar CNN.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!