Den torra och heta sommaren ger Grekland ovanligt stora problem med bränder i år. Bild tagen i ett eldhärjat område i nordvästra Aten i söndags.
Den torra och heta sommaren ger Grekland ovanligt stora problem med bränder i år. Bild tagen i ett eldhärjat område i nordvästra Aten i söndags. - Foto: Michael Varaklas/AP/TT

Grekisk brand störst i EU:s historia

En skogsbrand som rasar utom kontroll i Grekland är "den största naturbranden någonsin i EU", larmar EU-kommissionen. Nästan hälften av hela unionens flygresurser för brandbekämpning har satts in, enligt talesmannen Balazs Ujvari.


Elva flygplan, däribland från Sverige, och en helikopter har skickats från andra EU-länder till Grekland för att försöka få bukt med bränderna där.

Men storbranden nära gränsen till Turkiet är nu inne på sitt elfte dygn, och inga tecken syns på att den ger med sig. Området är mycket svårtillgängligt, och ett känt favorittillhåll för rovfåglar. Eldfronten som bekämpas i nationalparken Dadia, norr om staden Alexandroupoli, är nästan tio kilometer bred.

— Elden är fortfarande bortom kontroll, säger en grekisk brandtalesman till nyhetsbyrån AFP.

Fossila bränslen

Det är bara den senaste i en rad förödande terrängbränder runt Medelhavet denna sommar. En del av bränderna är anlagda, men att de är så många och blir så stora kan bara förklaras av klimatet. Och att det är ovanligt varmt och torrt beror på att mänskligheten "värmer upp planeten genom att elda fossila bränslen", fastslog forskarsamarbetet World Weather Attribution nyligen.

Även om en grön omställning nu är på gång måste EU därmed förbereda sig på att väderkatastroferna blir allt värre.

— Vi vet att bränderna blir allvarligare, säger Balazs Ujvari enligt AFP.

Sverige svarade

Därför planeras till 2030 en separat flygbrandkår under EU-flagg och betald med unionens pengar. Det skulle göra den mer robust och flexibel än det nuvarande systemet, där olika EU-medlemmar skickar den utrustning de kan.

Denna gång bad Grekland i förra veckan om hjälp, och bland andra Sverige kunde snabbt svara. Efter mindre än ett dygn gav sig två svenska brandbekämpningsplan i väg.

— Vi bedömer att det här är den resurs som Sverige i nuläget kan avvara, sade Carl-Oskar Bolin, minister för civilt försvar, till TT då.

TT
/
EU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!