Fyra av de huvudanklagade – Mohamed Abrini, Osama Krayem, Salah Abdeslam och Sofiane Ayari – avtecknade under terrorrättegången i Bryssel. Arkivbild.
Fyra av de huvudanklagade – Mohamed Abrini, Osama Krayem, Salah Abdeslam och Sofiane Ayari – avtecknade under terrorrättegången i Bryssel. Arkivbild. - Foto: Petra Urban/AP/TT

Svensk får livstid i belgiskt terrormål

Den svenske medborgaren Osama Krayem döms till livstids fängelse för bland annat terrormord, rapporterar belgiska medier.


Fakta: Terrorn i Bryssel

Klockan 7.58 den 22 mars 2016 spränger sig självmordsbombaren Ibrahim El Bakraoui vid en av incheckningsdiskarna på Zaventem-flygplatsen i Bryssel. Elva sekunder senare gör medförövaren Najim Laachraoui samma sak vid en annan disk.

Klockan 9.11 spränger sig El Bakraoius bror Khalid på ett tunnelbanetåg vid stationen Maelbeek i centrala Bryssel.

Utöver gärningsmännen dör 32 personer i dåden, däribland två svenskor. 340 personer skadades.

Förövarna kopplas snabbt till de islamistiska terrorister som fyra månader tidigare slagit till mot Paris. Dådet i Bryssel tros ha varit en påskyndad attack sedan en av de främst efterspanade efter Parisattacken, Salah Abdeslam, gripits i Bryssel den 18 mars.

Utöver de tre gärningsmännen tros ytterligare två personer – Mohamed Abrini och Osama Krayem – ha varit på väg att spränga sig den 22 mars, men backade ur i sista stund. Båda greps i april 2016.

Källa: Le Soir

Krayem, som tidigare dömts till 30 års fängelse för terrordåden i Paris 2015, kommer troligen bara att avtjäna 10 år av sitt livstidsstraff i Belgien.

Osama Krayem var en av sex personer som i juli dömdes för terrormord i rättegången om terrordåden i Bryssel 2016, då 32 personer dödades. Straffet bestämdes i en separat process, som avslutades sent på fredagen.

Enligt public service-bolaget RTBF fanns det inga förmildrande omständigheter i Krayems agerande.

Ytterligare två män döms till livstidsfängelse. En av dem, Oussama Atar, dödades högst sannolikt i en flygattack i Syrien 2017.

Övriga dömda, bland dem två som bara dömdes för att tillhöra en terrororganisation, får mellan 10 och och 30 års fängelse. Flera av dem avtjänar dock i likhet med Krayem straff för sin inblandning i dådet i Paris 2015.

Närmare 900 människor skadades fysiskt eller fick psykiska trauman när islamistiska självmordsbombare utförde sitt attentat på Zaventem-flygplatsen och tunnelbanestationen Maelbeek på morgonen den 22 mars 2016.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!