En ukrainsk soldat utanför byn Andriivka, som landet uppgav sig ha återerövrat i torsdags.
En ukrainsk soldat utanför byn Andriivka, som landet uppgav sig ha återerövrat i torsdags. - Foto: Alex Babenko/AP/TT

Ukraina: Genombrott i fronten

Ukrainska styrkor har brutit sig igenom ryska försvarslinjer nära Bachmut. Enligt Olkesandr Syrskyj, befälhavare för de ukrainska markstyrkorna, pågår kraftig beskjutning i området.


Efter de senaste dagarnas uppgifter om ukrainska krigsframgångar vid två byar utanför Bachmut i östra Ukraina uppger Syrskyj att landets styrkor gör fortsatta framryckningar.

"Som ett resultat av framgångsrikt agerande av våra soldater har fiendens försvarslinje brutits", skriver han på sociala medier.

Tidigare på måndagen uppgav den avgående biträdande försvarsministern Hanna Maljar att Ukraina återerövrat sju kvadratkilometer mark i de södra och östra delarna av landet den senaste veckan.

— Två kvadratkilometer befriades i Bachmutområdet, sade hon till ukrainska statliga medier.

Det området inbegriper Klisjtjiivka och Andriivka, grannbyar drygt två mil söder om Bachmut.

"Efter att ha förra veckan ha förlorat Klisjtjiivka och Andriivka har fienden genomfört flera motangrepp från olika håll men misslyckats med att återta förlorad mark", uppger Syrskyj.

I juni lanserade Kiev sin sommaroffensiv i syfte att återerövra territorium från Ryssland.

Offensiven har fokuserats på Bachmut i östra Donetsk-regionen, samt på flera punkter längs frontlinjen i söder mot Krim.

Bachmut, en stad där en gång omkring 70 000 människor bodde, intogs av ryska styrkor i maj efter en av de längsta och blodigaste striderna under Rysslands anfallskrig.

En soldat hänger upp en ukrainsk flagga i närheten av byn Andriivka som Ukraina nyligen sade sig ha intagit.
TT
/
Relaterat
Senaste nytt

Kraftig brand i flerbostadshus

Förtvivlad älgjägare: Jag sköt häst

När ett stort brunt djur dök upp tvekade inte älgjägaren. Han sköt, och djuret föll dött ned. Men det visade sig vara en förrymd häst, och jägaren är djupt ångerfull.

Biden oroad för Ukrainastödet

Det är inte bara EU och Ukraina som undrar hur USA:s omfattande stöd till Ukraina kommer att påverkas efter röran som uppstått efter det representanthuset avsatt sin egen talman. Ja, det oroar mig, säger USA:s president Joe Biden till reportrar om kongresskaoset och vad det kan betyda för Ukrainastödet.

Flyger extremhögt – undviker överhettning

1 timme sedan
Hittills har ingen kunnat förklara varför vissa långflyttande fåglar söker sig till extrema höjder – fem till åtta kilometer upp i luften. Men nu tror sig svenska forskare ha löst gåtan.

Man skjuten i Haninge – två gripna i taxi

1 timme sedan
En man i 25-årsåldern har skjutits i Brandbergen i Haninge söder om Stockholm under natten till torsdagen. Kort därefter greps två misstänkta män i 20-årsåldern i en taxi i norra Stockholm.

Trumpflirt med tanken att bli talman

2 timmar sedan
Några röster i det republikanska partiet vill se expresidenten Donald Trump som ny talman i representanthuset i USA:s kongress. Trump flirtar lite med tanken men partiets nuvarande regler skulle sätta stopp för det.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.