Räddningsarbetare fortsatte under söndagen arbetet med att söka offer i staden Darnah efter översvämningen.
Räddningsarbetare fortsatte under söndagen arbetet med att söka offer i staden Darnah efter översvämningen. - Foto: Yousef Murad/AP/TT

Sjukdomar kan bli nästa kris i Libyen

Den översvämningsdrabbade staden Darnah i Libyen kan stå inför en andra förödande kris, varnar FN. Efter att tusentals människor dödats i översvämningen kan sjukdomsutbrott leda till ytterligare en katastrof.


Runt 30 000 människor har förlorat sina hem och många är traumatiserade efter översvämningskatastrofen i staden Darnah i östra Libyen. Hittills har närmare 4 000 av kropparna som har hittats identifierats. Över 9 000 personer saknas fortfarande, meddelade Världshälsoorganisationen (WHO) under helgen.

Det enorma behovet av bland annat rent vatten och mat gör att risken för kolera, diarré, uttorkning och undernäring ökar.

Nio FN-organ har sedan katastrofen för drygt en vecka sedan haft team på plats för att hjälpa överlevande i och runt Darnah, bland annat barnhjälpfonden UNICEF, flyktingorganet UNHCR och livsmedelsprogrammet WFP.

Lokala företrädare, hjälporganisationer och Världshälsoorganisationen (WHO) varnar nu för att det finns risk för sjukdomsutbrott, särskilt på grund av "förorenat vatten och bristen på sanitet".

"Teamet fortsätter att arbeta för att förhindra att sjukdomar tar fäste och orsakar en andra förödande kris i området", säger FN:s insats (Unsmil) i Libyen i ett uttalande.

TT
Relaterat
Senaste nytt

Lite uppåt på Asienbörserna

Kraftig brand i flerbostadshus i Ringarum

1 timme sedan
En kraftig brand bröt ut i ett flerbostadshus med omkring nio lägenheter i Ringarum i Valdemarsviks kommun under natten till torsdagen.

Förtvivlad älgjägare: Jag sköt häst

1 timme sedan
När ett stort brunt djur dök upp tvekade inte älgjägaren. Han sköt, och djuret föll dött ned. Men det visade sig vara en förrymd häst, och jägaren är djupt ångerfull.

Biden oroad för Ukrainastödet

2 timmar sedan
Det är inte bara EU och Ukraina som undrar hur USA:s omfattande stöd till Ukraina kommer att påverkas efter röran som uppstått efter det representanthuset avsatt sin egen talman. Ja, det oroar mig, säger USA:s president Joe Biden till reportrar om kongresskaoset och vad det kan betyda för Ukrainastödet.

Flyger extremhögt – undviker överhettning

2 timmar sedan
Hittills har ingen kunnat förklara varför vissa långflyttande fåglar söker sig till extrema höjder – fem till åtta kilometer upp i luften. Men nu tror sig svenska forskare ha löst gåtan.

Man skjuten i Haninge – två gripna i taxi

2 timmar sedan
En man i 25-årsåldern sköts i Brandbergen i Haninge söder om Stockholm under natten till torsdagen. Kort därefter greps två misstänkta män i 20-årsåldern i en taxi i norra Stockholm.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.