Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Saudiska terrorrättegångar väntar

Nyheter | 21/10/2008 18:02

Saudiarabien förbereder rättegångar mot närmare tusen al-Qaida-medlemmar. (TT)

Saudiarabien förbereder de första rättegångarna mot närmare tusen al-Qaida-medlemmar som misstänks för 30 attacker sedan 2003.

"Saudiarabien har på senare år drabbats av en organiserad terrorkampanj som attackerat samhället, levnadssättet och ekonomin. . . och den var direkt knuten till organisationen som kallas al-Qaida", sade inrikesministern, prins Nayaf bin Abd al-Aziz i ett uttalande.

Åtal har väckts mot sammanlagt 991 personer som varit inblandade i olika händelser.

Den USA-baserade människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) har bett saudiska myndigheter om att få bevaka rättegångarna, som ska hållas i huvudstaden Riyad. HRW anser det viktigt att rättvisa skipas.

Utrikesministern, prins Saud al-Faisal, säger att kungadömet har sin egen statsstödda mr-organisation som i första hand ska följa rättegångarna.

En rad västliga mål och oljeanläggningar har utsatts för attacker sedan maj 2003 och hundratals misstänkta islamister har gripits.

Totalt har 90 civila, både saudier och utlänningar, dödats i attackerna. Dessutom har 74 medlemmar av säkerhetsstyrkorna mist livet. Över 650 poliser och drygt 400 civila har dessutom skadats.

Enligt al-Faisal har säkerhetsstyrkorna avslöjat fler än 160 "terroraktioner".

Skrivet av: