Frankrikes president Emmanuel Macron och Rwandas president Paul Kagame vid en gemensam presskonferens i Rwandas huvudstad Kagame 2021. Arkivbild.
Frankrikes president Emmanuel Macron och Rwandas president Paul Kagame vid en gemensam presskonferens i Rwandas huvudstad Kagame 2021. Arkivbild. - Foto: Muhizi Olivier/AP/TT

Källa: Rwandier gripen i folkmordsfall

Frankrike har gripit en tidigare regional prefekt i Rwanda med anledning av folkmordet i landet 1994, uppger en källa för nyhetsbyrån AFP.


Gripandet av Pierre Kayondo, som tidigare även varit parlamentsledamot, ska ha skett i tisdags. Han anklagas enligt uppgifterna för delaktighet i folkmord och brott mot mänskligheten.

Kayondo har utretts sedan 2021. Utredningen drog i gång sedan föreningen CPCR, som arbetar för att få folkmordsmisstänkta lagförda, anklagat honom för att ha deltagit i organiseringen av massakrer och för att ha upprättat väpnade grupper.

Kayondo tros ha bott i den franska hamnstaden Le Havre.

CPCR:s medgrundare Alain Gauthuier säger i ett uttalande att han är nöjd att "klagomålet följdes upp genom att en utredning inleddes och att rättvisan var intresserad av Kayondo".

TT
/
Senaste nytt

Bostadspriserna faller kraftigt – lägenhetspriser som 2015

Spionsatellit i omloppsbana – Nordkorea hotar

Sydkorea bekräftar att landets första militära spionsatellit har nått jordens omloppsbana efter en lyckad uppskjutning och uppger att man fått kontakt med satelliten.

Trosa: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Fullt utvecklad brand i restaurang", skriver polisen på sin hemsida.

Försökte fly polis i Söderhamn – körde av vägen och omkom

1 timme sedan
En man omkom när han körde ifrån polisen i Söderhamn på fredagskvällen.

20 länder ska tredubbla kärnkraften

1 timme sedan
Sverige och ett stort antal andra länder har enats om att tredubbla energin från kärnkraft. Initiativet är en del för att nå nettonollutsläpp till 2050.

Detonation vid företagsbyggnad i Svedala

1 timme sedan
En mindre detonation har under natten skett vid entrén till en företagsfastighet i Svedala i Skåne.