Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov höll sitt tal till FN:s generalförsamling på lördagen.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov höll sitt tal till FN:s generalförsamling på lördagen. - Foto: Mary Altaffer/AP/TT

Lavrov anklagar väst för att kriga i Ukraina

Västerländska makter har genom sitt stöd till Ukraina gått in i de direkta striderna mot Moskva, påstår Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.


— Ni kan kalla det vad ni vill, men de krigar mot oss, de rätt och slätt krigar mot oss. Man kallar det ett proxykrig, men det förändrar ingenting, säger utrikesministern på en pressträff i samband med att han hållit sin anförande i FN:s generalförsamling.

Lavrov hävdar att väst "faktiskt krigar mot oss genom att använda ukrainares händer och kroppar".

När Sergej Lavrov höll sitt anförande i FN:s generalförsamling var udden riktad mot USA och västvärlden. Den ryske utrikesministern sparade inte på krutet i talet som hölls på lördagen.

— USA och dess underordnade västerländska kollektiv fortsätter att underblåsa konflikter som på konstgjord väg delar upp mänskligheten i fientliga block och hindrar uppnåendet av övergripande mål. De gör allt de kan för att förhindra bildandet av en genuin multipolär världsordning, dundrade Lavrov.

Han anspelade i sitt tal på de miljarder dollar som USA och väst lagt på att stödja Ukraina, men den ryske utrikesministern fördjupade sig inte i det nu 19 månader gamla anfallskriget. I stället tog han upp tidigare kända synpunkter kopplade till Sovjetunionens upplösning 1991.

De ukrainska platserna i församlingen var tomma under åtminstone en del av Lavrovs tal.

TT
/
USA
Senaste nytt

Tre döda i skjutning i Nevada

Senaten i USA blockar Ukrainastöd

1 timme sedan
Republikanerna i den amerikanska senaten blockerar tills vidare en fortsatt debatt om president Bidens stödpaket för Ukraina, Israel och Taiwan, rapporterar Politico.

Sundsvall: Polisen rapporterar om försvunnen person

2 timmar sedan
"Försvunnen person Alnö, Sundsvall", skriver polisen på sin hemsida.

En svensk bland de skadade – efter skottlossning i Bryssel

2 timmar sedan
En svensk har skadats i en skottlossning i de centrala delarna av Belgiens huvudstad Bryssel, bekräftar EU-parlamentarikern Jörgen Warborn för TT. – Det är en medarbetare till oss, just nu vill jag inte säga mer än så, säger Warborn.

Fordon kvar i skredområdet i Stenungsund

3 timmar sedan
Flera fordon som hamnade mitt i jordskredet på E6 utanför Stenungsund står fortfarande kvar. Det handlar om en buss, en lätt lastbil och några personbilar som ännu inte bärgats från rasmassorna.

Nedåt på USA-börsen

3 timmar sedan
De ledande amerikanska aktieindexen fortsatte sin resa nedåt under onsdagens handel.