Byggboom banar väg för kvinnliga ingenjörer

En byggboom banar väg för kvinnliga civilingenjörer i Somalia – men yrkesvalet kantas av motstånd. De sade, hur kan en tjej slösa tid på att studera till civilingenjör? Det är ett arbete för män, säger 22-åriga Faduma Mohamed Ali, till AFP.


Fakta: Somalia

Somalia ligger på Afrikas horn och gränsar i väster till Etiopien och Kenya och i nordväst till Djibouti.

Regeringen har bara kontroll över en mindre del av landet. Stora delar av södra och mellersta Somalia kontrolleras av extremistgruppen al-Shabab, med band till al-Qaida.

Somalia hårt drabbat av våld och inre strider. Konflikter mellan islamistgrupper och svaga regeringar har tillsammans med klanstrider och torka slagit hårt mot landets invånare.

Källa: Nationalencyklopedin, Utrikespolitiska institutet

Allt fler unga kvinnliga civilingenjörer i Somalia lyckas slå sig in i den växande – och traditionellt sett mansdominerade – byggbranschen.

En av dem, 22-åriga Faduma Mohamed Ali, säger till AFP att hon aldrig har tvivlat på sitt yrkesval – trots en kamp mot sociala stigman och trakasserier på arbetsplatsen. När hon påbörjade sina studier, som enda kvinna i klassen, mötte hon dessutom motstånd från sina anhöriga.

— De sade, hur kan en tjej slösa tid på att studera till civilingenjör? Det är ett arbete för män, säger hon till AFP.

Gliringarna fortsatte även efter att hon tagit examen och fått ett jobb i huvudstaden Mogadishu.

— De brukade fråga – är du galen?

Attitydförändring?

Enligt Hassan Mohamed Jimale, biträdande borgmästare i Mogadishu, vill landets regering se mer kvinnlig arbetskraft när byggsektorn växer och säkerheten förbättras till följd av en pågående offensiv mot terrorgruppen al-Shabab.

I dag utgör Somalias kvinnor mindre än en tredjedel av arbetskraften i landet, enligt Världsbanken. Många föräldrar är skeptiska till att deras döttrar arbetar med män, bland annat med hänvisning till "deras säkerhet".

Men attityderna kan vara på väg att förändras. 23-åriga Fathi Mohamed Abdi säger att hennes föräldrar stöttat hennes beslut att bli familjens första civilingenjör.

— De väcker mig till och med om jag försover mig så att jag kan gå till jobbet, säger hon till AFP.

Vittnar om sexism

Samtidigt vittnar många av kvinnorna om att de får mindre betalt än män och regelbundet utsätts för sexism.

— Det som gör mig mest besviken är hur det pratas om kvinnliga ingenjörer och att folk har ett dåligt intryck av oss. Män säger att jobbet inte är till för kvinnor, säger 26-åriga Iftin Mohamed och tillägger:

— Arbetarna visar olydnad när de leds av kvinnliga ingenjörer och tror att vi är svaga jämfört med män.

Faduma Mohamed Ali påpekar att männen måste vänja sig, eftersom allt fler somaliska kvinnor vill bli civilingenjörer. Nyligen mötte hon 100 kvinnor som värvats till utbildningen.

— Det var sällsynt förut men nu håller saker på att förändras.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!