Spannmålsfartyg på Svarta havet i fjol. Arkivbild.
Spannmålsfartyg på Svarta havet i fjol. Arkivbild. - Foto: Emrah Gurel/AP/TT

Fartyg med ukrainskt spannmål har nått Turkiet

Ett andra fartyg med spannmål som skeppats från Ukraina nådde på söndagen Turkiet, uppger flera sjötrafiksajter.


Fartyget Aroyat, med 17 600 ton vete ombord, lämnade Tjornomorsk i regionen Odessa i fredags med destination Egypten. Enligt sajter som Marine Traffic och Vessel Finder befann sig fartyget i Bosporen i Turkiet på söndagsmorgonen lokal tid.

Ryssland meddelade i juli att man inte ville se en förlängning av det avtal som Turkiet förhandlat fram tillsammans med FN för export av spannmål från Ukraina. Ukraina har sedan dess försökt hitta alternativa transportvägar. Trots hot från Ryssland om attacker mot fartyg som tar sig till och från Ukraina testar landet nu en ny korridor över Svarta havet genom bulgariskt och rumänskt vatten.

Det första fartyget genom den nya korridoren lämnade Tjornomorsk i tisdags och anlände till Turkiet med 3 000 ton spannmål i torsdags utan incidenter.

TT
/
Hot
Senaste nytt

Ryssar önskar fred – på Putins villkor

Efter rekordåren – nu vabbar vi mindre

Efter de senaste årens rekordsiffror verkar nu vabbandet minska bland småbarnsföräldrar. Med ett par veckor kvar av året är det betydligt färre ansökningar än under 2022, visar siffror som TT tagit del av.

Varnar för ”megatorka” i framtidens Europa

Extrem värme och torka som väntas bli vanligt i slutet av århundradet kan drabba Europa redan närmsta decennierna – och flera år i rad, enligt en ny studie.

Bombdåd på mässa i Filippinerna – flera döda

Minst fyra personer dog och dussintals människor skadades vid ett bombattentat mot en katolsk mässa i staden Marawi i provinsen Mindanao i Filippinerna på söndagen.

Attacker mot Gaza möts med raketer

Israels bombardemang av södra Gaza fortsätter samtidigt som Hamas och Islamiska Jihad har svarat med raketbeskjutning mot Israel.

Skott mot lägenhet i Solna

1 timme sedan
Tidigt på söndagsmorgonen sköt någon eller några flera skott mot en lägenhetsdörr i ett flerfamiljshus i Råsunda i Solna.