En bild från Nasa visar en provbehållare ovanför en kapsel på Osiris Rex-sonden nära asteroiden Bennu. Arkivbild.
En bild från Nasa visar en provbehållare ovanför en kapsel på Osiris Rex-sonden nära asteroiden Bennu. Arkivbild. - Foto: Nasa/AP/TT

Nasa rymdkapselns hemkomst – efter 7 år i rymden

En mer än sju år lång resa kan ta slut på söndagen, då en rymdkapsel från Nasa är tänkt att landa i Utahs öken. I lasten finns de största mängder asteroidprover som hittills har samlats in.


Forskare har stora förhoppningar på asteroidproverna, som de hoppas ska kunna ge bättre förståelse för hur vårt solsystem bildats och hur jorden kom att bli beboelig.

USA:s rymdstyrelse Nasa hoppas att rymdkapseln ska landa mjukt i ett militärt testområde under söndagsmorgonen lokal tid, cirka klockan 17 i Sverige. Detta efter att ha släppts från sonden Osiris-Rex på en höjd av över 10 000 mil cirka fyra timmar tidigare.

Den sista biten genom atmosfären är 13 minuter då kapseln susar nedåt, när den träder in i atmosfären är hastigheten på 43 000 kilometer i timmen och dess temperatur kan nå upp till närmare 2 800 grader Celsius.

Den snabba nedgången ska bromsas av två fallskärmar. Om de inte vecklas ut ordentligt kommer landningen att bli hård.

De hett emotsedda proverna väger ungefär 250 gram och samlades in på asteroiden Bennu ungefär fyra år efter att sonden skickades upp 2016.

Om allt går som tänkt planerar Nasa en presskonferens den 11 oktober för att presentera sina första resultat.

Om det visar sig att det finns risk för att kapseln kan missa sin målzon i Utah kan Nasa i sista minuten besluta att inte lossa kapseln. I så fall skulle den behöva göra en ny bana runt solen och ett nytt landningsförsök kan göras 2025.

TT
/
/
USA
Senaste nytt

USA håller Osprey på marken

Långtidsarbetslösheten fortsatt hög

1 timme sedan
Långtidsarbetslösheten har inte fallit efter pandemin, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB).

Skolelever smittade av sällsynt tyfoidfeber

1 timme sedan
Sju elever på en skola utanför Lund har insjuknat i tyfoidfeber, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Netanyahu: Abbas ska inte styra i Gaza

1 timme sedan
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu slår fast att så länge han har makten så kommer inte Fatahledaren Mahmud Abbas och den Palestinska myndigheten på Västbanken tillåtas att ta makten i Gaza.

Volkswagen skär ner på personalkostnader

1 timme sedan
Volkswagen kommer att skära ner personalkostnaderna de närmaste åren, meddelar den tyska biltillverkaren. Syftet är att öka vinsten och få ny fart på en vacklande övergång till elbilar.

Tre döda i skjutning i Nevada

3 timmar sedan
Tre personer sköts till döds och ytterligare en skadades allvarligt i en skjutning på University of Nevada i Las Vegas, uppger den lokala polisen.