Polis från Kosovos specialstyrka för ut en av de gripna från domstol efter helgens händelser.
Polis från Kosovos specialstyrka för ut en av de gripna från domstol efter helgens händelser. - Foto: Visar Kryeziu/AP/TT

Kravet: Låt Nato sköta polisarbete i Kosovo

Serbien vill att Nato tar över skyddet i norra Kosovo efter dödliga sammandrabbningar mellan kosovoserber och polis. Två misstänkta gärningsmän i skottlossning vid ett kloster i helgen hålls fortsatt fängslade enligt beslut från en domstol i Kosovo.


Det förvärrade läget i gränstrakterna mellan Kosovo och Serbien, och i de områden där Kosovoserber utgör majoritet, växer till en regional konflikt.

Hittills sitter tre personer fängslade, misstänkta för såväl delaktighet i dödsskjutningen av en polis som belägringen av ett kloster med påföljande massiv insats av polis i söndags.

Enligt domstolsbeslut ska de misstänkta vara fortsatt fängslade i en månad.

Misslyckad medling

En sorgedag efter händelsen hade utlysts till onsdagen i Kosovo, samtidigt som de retoriska angreppen var markanta mellan Belgrad och Pristina. Försök från EU och USA att medla i konflikten har misslyckats. Våldsamheterna har snarast ökat den senaste tiden och ses som bland de värsta sedan Kosovo blev formellt självständigt från Serbien 2008.

Den utdragna konflikten rör de serber som bor i en enklav i Kosovo och som ser sig utsatta och trakasserade av landets styre och polis. Deras missnöje reflekteras av styret i Belgrad.

Natostyrka

President Aleksandar Vucic har träffat ambassadörerna från fem västländer samt EU och då krävt att att den Natoledda Kfor-styrkan ska ta över säkerhetsansvaret i norra Kosovo, inklusive uppgifter som i dag sköts av Kosovos polis.

Vucic hävdar att gärningsmännen i helgens dåd var lokala Kosovoserber "som inte längre står ut med Kurtis terror", med hänvisning till Kosovos premiärminister Albin Kurti.

Kurti anklagar i sin tur Serbien för att stödja "terroristerna, de kriminella" grupperna logistiskt.

TT
/
/
EU
/
USA
Senaste nytt

Senaten i USA blockar Ukrainastöd

Sundsvall: Polisen rapporterar om försvunnen person

1 timme sedan
"Försvunnen person Alnö, Sundsvall", skriver polisen på sin hemsida.

En svensk bland de skadade – efter skottlossning i Bryssel

1 timme sedan
En svensk har skadats i en skottlossning i de centrala delarna av Belgiens huvudstad Bryssel, bekräftar EU-parlamentarikern Jörgen Warborn för TT. – Det är en medarbetare till oss, just nu vill jag inte säga mer än så, säger Warborn.

Fordon kvar i skredområdet i Stenungsund

2 timmar sedan
Flera fordon som hamnade mitt i jordskredet på E6 utanför Stenungsund står fortfarande kvar. Det handlar om en buss, en lätt lastbil och några personbilar som ännu inte bärgats från rasmassorna.

Nedåt på USA-börsen

2 timmar sedan
De ledande amerikanska aktieindexen fortsatte sin resa nedåt under onsdagens handel.

Här är extrajobben i jul – med månadslön över 24 000 kronor

3 timmar sedan
Här listar vi tre extrajobb i jul som i genomsnitt kan ge en månadslön på över 24 000 kronor.