Polis från Kosovos specialstyrka för ut en av de gripna från domstol efter helgens händelser.
Polis från Kosovos specialstyrka för ut en av de gripna från domstol efter helgens händelser. - Foto: Visar Kryeziu/AP/TT

Kravet: Låt Nato sköta polisarbete i Kosovo

Serbien vill att Nato tar över skyddet i norra Kosovo efter dödliga sammandrabbningar mellan kosovoserber och polis. Två misstänkta gärningsmän i skottlossning vid ett kloster i helgen hålls fortsatt fängslade enligt beslut från en domstol i Kosovo.


Det förvärrade läget i gränstrakterna mellan Kosovo och Serbien, och i de områden där Kosovoserber utgör majoritet, växer till en regional konflikt.

Hittills sitter tre personer fängslade, misstänkta för såväl delaktighet i dödsskjutningen av en polis som belägringen av ett kloster med påföljande massiv insats av polis i söndags.

Enligt domstolsbeslut ska de misstänkta vara fortsatt fängslade i en månad.

Misslyckad medling

En sorgedag efter händelsen hade utlysts till onsdagen i Kosovo, samtidigt som de retoriska angreppen var markanta mellan Belgrad och Pristina. Försök från EU och USA att medla i konflikten har misslyckats. Våldsamheterna har snarast ökat den senaste tiden och ses som bland de värsta sedan Kosovo blev formellt självständigt från Serbien 2008.

Den utdragna konflikten rör de serber som bor i en enklav i Kosovo och som ser sig utsatta och trakasserade av landets styre och polis. Deras missnöje reflekteras av styret i Belgrad.

Natostyrka

President Aleksandar Vucic har träffat ambassadörerna från fem västländer samt EU och då krävt att att den Natoledda Kfor-styrkan ska ta över säkerhetsansvaret i norra Kosovo, inklusive uppgifter som i dag sköts av Kosovos polis.

Vucic hävdar att gärningsmännen i helgens dåd var lokala Kosovoserber "som inte längre står ut med Kurtis terror", med hänvisning till Kosovos premiärminister Albin Kurti.

Kurti anklagar i sin tur Serbien för att stödja "terroristerna, de kriminella" grupperna logistiskt.

TT
/
/
EU
/
USA
Senaste nytt

Kraftiga snöfall i Tyskland – flyg ställs in

Morgonens nyheter 2 december

Här är morgonens nyheter i korthet.

Bostadspriserna faller kraftigt – lägenhetspriser som 2015

1 timme sedan
Bostadspriserna fortsätter att falla och är nu nästan ned 15 procent sedan förra vårens pristopp. Och nedgången kan fortsätta – trots räntepaus från Riksbanken. En chockhöjning av bostadsrättsavgifterna kan pressa priserna ännu mer.

Spionsatellit i omloppsbana – Nordkorea hotar

1 timme sedan
Sydkorea bekräftar att landets första militära spionsatellit har nått jordens omloppsbana efter en lyckad uppskjutning och uppger att man fått kontakt med satelliten.

Trosa: Polisen rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Fullt utvecklad brand i restaurang", skriver polisen på sin hemsida.

Försökte fly polis i Söderhamn – körde av vägen och omkom

2 timmar sedan
En man omkom när han körde ifrån polisen i Söderhamn på fredagskvällen.