Representanthusets talman, republikanen Kevin McCarthy, ställer en rad krav för att släppa fram Bidenregeringens budget för nästa budgetår. Arkivbild
Representanthusets talman, republikanen Kevin McCarthy, ställer en rad krav för att släppa fram Bidenregeringens budget för nästa budgetår. Arkivbild - Foto: J. Scott Applewhite AP/TT

Nedstängningar i USA närmar sig

Nedstängningar av federal verksamhet i USA närmar sig med stormsteg. Läget är låst mellan ledande republikaner i kongressen och Vita huset, med president Joe Biden, när det gäller statsbudgeten.


I fokus just nu är representanthusets republikanske talman, Kevin McCarthy, som pressar Joe Biden för att få en ny runda eftergifter.

Vill bygga klart mur mot Mexiko

McCarthy lyckades i våras få Bidenregeringen att vika ned sig på flera avgörande punkter för att gå med på att undanröja risken för att USA:s regering skulle slå i skuldtaket.

— Jag vill sitta ned med presidenten för att säkra våra gränser, sade McCarthy i onsdags sedan han framfört krav på Bidenregeringen att den ska återuppta bygget av den mur mot Mexiko som Donald Trump inledde under sin tid i Vita huset.

Andra krav som har framförts är stopp för nya stödpaket till Ukraina, skärpta asyl- och invandringsregler och stora budgetneddragningar.

För att undvika nedstängningar krävs i praktiken en uppgörelse mellan demokraterna i senaten och republikanerna i representanthuset före det att nästa budgetår inleds, på söndag den 1 oktober.

Men USA faller inte omedelbart ned i vad som kan beskrivas som ett budgetstup. Kongressen och Vita huset kan under en övergångsperiod skyffla runt tillgängliga medel. Men det håller bara en begränsad period och när pengarna till slut inte räcker till kommer nedstängningarna – oftast först federalt finansierade museum och nationalparker.

Det har sedan 1981 varit totalt 14 federala nedstängningar i USA. Den längsta varade i 35 dygn, 2018-2019.

Kan tvingas jobba utan lön

Under nedstängningar permitteras personal på vissa federala myndigheter och verksamheter som finansieras av USA. Men de delar av statsapparaten som betraktas som kritisk – som rättsväsendet, försvaret och kontrollerna av USA:s luftrum – fortsätter jobba, i extremfall utan att de anställda får lön.

Vissa verksamheter, som USA:s centralbank och det amerikanska postverket, fortsätter ungefär som vanligt då de har separata finansieringskällor.

Den budgetkonflikt som nu riskerar att sluta med nedstängningar ses inte som lika finansiellt allvarlig som risken för att USA:s regering skulle tvingas ställa in betalningar för att man slagit i skuldtaket och inte längre kan ta upp nya lån.

Många bedömare ser inställda betalningar från USA:s regering i samband med en skuldtakskris som något som skulle kunna vara första steget in i en djup global finanskris.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!