Anhängare till Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi vid ett möte i Kairo på måndagen.
Anhängare till Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi vid ett möte i Kairo på måndagen. - Foto: Amr Nabil/AP/TT

Egyptens president siktar på tredje period

Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi bekräftar att han ställer upp i presidentvalet i december. Han väntas överlägset bli omvald till en tredje period.


Det väntade tillkännagivandet gjordes inför en jublande folkmassa i den nya administrativa huvudstaden som byggts i öknen utanför Kairo.

Presidenten, vars säkerhetstjänst anklagats för att trakassera och gripa politiska motståndare, manade medborgarna att gå till valurnorna för att rösta i valet 10–12 december, även om de inte röstar på just honom.

En tredje mandatperiod blev möjlig genom ett tillägg till författningen som al-Sisi drev igenom 2019. Då förlängdes även mandatperioden från fyra till sex år.

Den i dag 68-årige al-Sisi har styrt landet sedan 2013 då militären avsatte president Muhammad Mursi. Han utsågs formellt till president 2014. Fyra år senare besegrade han en av sina egna anhängare i presidentvalet, sedan flera mer framträdande kandidater petats eller gripits.

En handfull politiker har meddelat att de ställer upp i valet, men ingen anses utgöra ett allvarligt hot mot al-Sisi, trots stigande inflation och landets rekordstora utlandsskuld.

TT
/
Hot
Senaste nytt

Här är Moderaternas raderade Instagraminlägg – gjorde ”Spotify wrapped” om skjutningar

1 timme sedan

Polisen rapporterar om brand, Klippan

2 timmar sedan
"Badvägen. Brand i flerfamiljshus.", skriver polisen på sin hemsida.

S: Regeringens biståndsstopp tom symbolpolitik

2 timmar sedan
Biståndsmyndigheten Sidas granskning visar att inga svenska biståndspengar går till terrorverksamhet i de palestinska områdena. Nu kräver Morgan Johansson, utrikespolitisk talesperson för Socialdemokraterna, att regeringen och Sverigedemokraterna återupptar utvecklingsbiståndet.

Domstol: Trump kan åtalas för stormningen

2 timmar sedan
Donald Trump kan inte luta sig mot immunitet i rättsliga mål som gäller stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021. Det slår en federal appellationsdomstol fast, och öppnar för nya åtal mot expresidenten.

Munter avslutning på börsveckan i New York

2 timmar sedan
Kurserna på den amerikanska börsen steg på fredagen sedan centralbankschefen Jerome Powell i ett tal antytt att styrräntan förblir oförändrad vid bankens nästa möte i december. Powell sade samtidigt att det är för tidigt att blåsa faran över när det gäller inflationen och att räntesänkningar knappast är aktuella inom den närmaste tiden.

FN avslutar fredsinsatsen i Sudan

2 timmar sedan
FN:s säkerhetsråd har beslutat att avsluta den fredsbevarande insatsen i det av inbördeskrig sargade Sudan. Beslutet togs på fredagskvällen när rådet möttes i New York.