Förutom en massiv raketbeskjutning har Hamas tagit sig in i Israel.
Förutom en massiv raketbeskjutning har Hamas tagit sig in i Israel. - Foto: Tsafrir Abayov/AP/TT

Attack mot Israel: "Kommer det att leda till krig"

Den palestinska islamiströrelsen Hamas har inlett en attack mot Israel. Det rapporteras om tusentals raketer och skottlossning på gatan. Det är en enorm blunder av Israels säkerhetsapparat att man inte har lyckats stoppa Hamas, säger Israelexperten Anders Persson, som befinner sig i Jerusalem, till TT.


Tidigt på lördagsmorgonen avfyrades raketer mot Israel från flera platser runt om i Gaza. Hamas uppger att det rör sig om 5 000 raketer och Anders Persson säger att det var ovanligt många under en kort period. Flyglarm har hörts på flera platser, bland annat nära Tel Aviv och i Jerusalem. Raketer har skjutits ned i Jerusalem, relativt långt från Gaza.

Hamas soldater har tagit sig in i Israel. Just nu kör de nu runt med jeepar och skjuter mot människor på gatan i de sydvästra delarna av landet, enligt Persson som är forskare vid Linnéuniversitetet och befinner sig i Jerusalem där han följer utvecklingen genom tv-sändningar och sociala medier. På palestinska medier förekommer obekräftade uppgifter att det rör sig om jeepar från Israeliska armén som Hamas soldater har tagit över.

Hamas har även tagit sig in i Israel med minst en skärmflygare, enligt Anders Persson.

— Det här är en jättegrej. Av allt att döma kommer det att leda till krig mellan Israel och Hamas.

Under lördagsmorgonen meddelar också försvarsminister Yoav Gallant att Hamas inlett ett krig mot Israel, som Israel kommer vinna.

— Det är en enorm blunder av Israels säkerhetsapparat att man inte har lyckats stoppa Hamas från att ta sig in, säger Persson.

Minst en person har dödats, enligt räddningstjänsten. Men Anders Persson tror att det måste vara fler än så.

— Antingen har man inte förlustsiffrorna klara för sig eller så hemlighåller man dem av säkerhetsskäl.

Anders Persson, lektor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö och expert på Israel-Palestina-konflikten. Arkivbild.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!