Halloweenfirande i Tokyos festkvarter i Shibuyadistriktet samlar vanligtvis enorma folkmängder. Arkivbild.
Halloweenfirande i Tokyos festkvarter i Shibuyadistriktet samlar vanligtvis enorma folkmängder. Arkivbild. - Foto: Hiro Komae/AP/TT

Tokyos vädjan – kom inte hit på halloween: "Säkerheten borde vara viktigast"

Tokyo vädjar till invånare och gäster att undvika halloweenfirande. Erfarenheterna från trängselkatastrofen i Sydkorea för ett år sedan får borgmästaren i den japanska mångmiljonstaden att fatta sig kort: "Snälla, kom inte hit".


Kvarteren Shibuya i centrala Tokyo är en folkfylld festplats i vanliga fall. Men när halloween fått fäste som partyhögtid i Asien har Shibuya blivit en potentiellt farlig plats.

— Vi är mycket oroade för att vi kan se en upprepning av tragedin i Itaewon, säger Ken Hasebe som är borgmästare för Tokyos Shibuyadistrikt. Han hänvisar till katastrofen vid halloweenfirandet ifjol i Seoul då 156 människor dog enligt officiella bekräftelser.

Många av offren trampades ihjäl.

Ken Hasebe är borgmästare för stadsdelen Shibuya i Tokyo.

Unga offer

De flesta dödsoffren var unga, spökigt utklädda och festsugna sydkoreaner som samlades till det första halloweenfirandet efter coronapandemins trängselregler.

Kritiker i Sydkorea anklagar myndigheter för att ha misskött säkerhetsarrangemang och den politiska oppositionen hävdar undfallenhet från regeringens sida.

Japan och då främst Tokyo försöker att undvika folksamlingar genom preventiva åtgärder.

— Vi har tidigare bett människor att uppträda belevat under halloween, fram till förra året. I år är vi rakare i budskapet och uppmanar folk: snälla, kom inte hit, säger borgmästaren på en presskonferens.

"Tänker på profit"

Budskapet åtföljs av förbud mot alkoholförtäring och uppmaning till affärer att inte sälja alkoholhaltiga drycker.

Borgmästarens beslut får stöd från forskarhåll:

— De som är inblandade måste överväga om prioritet ska ges till att tjäna pengar eller på säkerhet. Säkerheten borde vara viktigast, men många lokala näringsidkare tänker först på profiten, säger Katsuhiro Nishinari, professor i gruppdynamik på Tokyo universitet till tidningen The Guardians reporter.

Minnesplats för de över 150 dödsoffren vid förra årets halloweenfirande i Seoul, Sydkorea. Arkivbild.
TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!