Raketer avfyras mot Gaza från Israel.
Raketer avfyras mot Gaza från Israel. - Foto: Fatima Shbair/AP/TT

Detta har hänt: Hamas attack mot Israel

Hundratals människor har dödats på båda sidor i den dramatiska upptrappningen av konflikten mellan Israel och Hamas. Det här är vad vi vet hittills:


* Vid 6.30 i lördags morse, under den judiska högtiden simchat torah, genomförde den islamistiska gruppen Hamas en överraskningsattack mot Israel. Tusentals raketer avfyrades in i Israel från Gaza och sprängämnen och bulldozers användes för att bryta igenom stängslet som omger den palestinska enklaven.

* Med hjälp av motorcyklar, pickuper, motoriserade segelflygplan och motorbåtar strömmade milismännen även in i israeliska gränsstäder som Ashkelon, Sderot och Ofakim.

* Israel svarade genom att inleda ett omfattande flyganfall mot Gazaremsan.

* Över 1 100 personer har dödats i Israel och i Gaza under de pågående striderna. I Israel rör det sig om 700 människor, enligt militären. Gaza uppger drygt 400 dödsfall.

* Hamas har beslagtagit israelisk militär utrustning och tagit ett okänt antal israeler, både soldater och civila, som gisslan. En del av dem ska ha befriats, men på söndagsmorgonen var antalet fångna fortfarande runt 100. Bland dem ska finnas kvinnor, barn och äldre.

* På en musikfestival nära Gaza har 260 personer hittats döda, enligt räddningstjänsten. Festivalen attackerades under lördagen och vittnen berättar att deltagare sköts ihjäl när de försökte fly. Anhöriga har desperat letat efter familjemedlemmar och flera uppges ha tagits som gisslan.

* Premiärminister Benjamin Netanyahu uppmanade under lördagskvällen boende på Gazaremsan att lämna sina hem och söka skydd i andra områden för "vi kommer att agera överallt med all vår kraft". Tiotusentals soldater ska ha placerats ut i de södra ökenområdena i Israel nära Gaza i syfte att frita den israeliska gisslan och evakuera hela regionen inom 24 timmar.

* Hamas har uppmanat "motståndskämpar på Västbanken" och i arabiska och islamiska nationer att ansluta till striden. Tidigt på söndagen avfyrade Iranstödda shiarörelsen Hizbollah robotar och artillerigranater mot Israel från Libanon "i solidaritet med Hamas offensiv".

* Under söndagen förklarade Israel att landet formellt befinner sig i krig. Beslutet ger landet tillstånd att "vidta betydande militära åtgärder", enligt ett uttalande från premiärministers kansli.

* Attacken har fördömts brett. USA:s president Joe Biden kallar det en terroristattack och har gett Israel sitt fulla stöd. FN:s generalsekreterare Antonio Guterres fördömer den "på starkaste sätt", liksom EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Ryssland har krävt en "omedelbar vapenvila".

* I Iran har däremot en senior rådgivare till den högste ledaren ayatolla Ali Khamenei uttryckt sitt stöd för Hamas-attack och kallat den "en stolt operation". Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, som även han stöder den palestinska saken, uppmanar båda sidor att "hålla sig borta från impulsiva steg som ökar spänningarna".

* Hamas överraskningsattack tog Israel fullständigt på sängen och ses som ett fiasko för landets säkerhets- och underrättelsetjänst, som anses vara bland de mest avancerade i världen.

* Attacken ses som den värsta i Israel på ett halvt sekel och inträffade nästan på dagen 50 år efter utbrottet av oktoberkriget 1973.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!