USA:s president Joe Biden. Arkivbild.
USA:s president Joe Biden. Arkivbild. - Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT

Biden utfrågad om hemliga dokument

USA:s president Joe Biden har frågats ut som ett led i den utredning av en eventuell felhantering av hemligstämplade dokument, som hittades både i hans hem och ett tidigare kontor.


Den 80-årige demokraten svarade på frågorna samtidigt som han hanterade USA:s respons på Hamas-attacken mot Israel.

USA:s chefsåklagare tillsatte i januari i år ett särskilt ombud med ansvar för ärendet med de hemliga dokumenten.

"Presidenten har intervjuats som en del i utredningen som leds av det särskilda ombudet Robert Hur. Den frivilliga intervjun genomfördes under två dagar, måndag och söndag", säger Vita husets talesperson Ian Sams i ett uttalande.

De första hemligstämplade dokumenten hittades i november förra året i Penn Biden Center i Washington, en tankesmedja som är kopplad till University of Pennsylvania där Biden tidigare varit hedersprofessor.

I januari hittades sedan ytterligare dokument i hans bostad i Wilmington i Delaware, samt några handskrivna anteckningar som också togs i beslag. Dokumenten var både från Bidens tid som senator och som vicepresident medan de handskrivna anteckningarna var från tiden som vicepresident.

Tidigare har hemligstämplade dokument också hittats i den tidigare presidenten Donald Trumps residens och i USA:s förre vicepresident Mike Pences bostad.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!