Armeniens president Vahagn Chatjaturjan. Arkivbild.
Armeniens president Vahagn Chatjaturjan. Arkivbild. - Foto: Vahram Baghdasaryan/AP/TT

Armenien signerar ICC-stadga – mot Putins vilja

Armeniens medlemskap i Internationella brottmålsdomstolen (ICC) har formellt bekräftats av landets president Vahagn Chatjaturjan. Det skapar huvudbry för Rysslands president Vladimir Putin.


På lördagen signerade Chatjaturjan det armeniska parlamentets ratificering av den så kallade Romstadgan, ICC:s grunddokument. Parlamentet röstade för att ansluta sig till i början av oktober, mot ryska protester.

Armenien har tidigare haft Ryssland som allierad, men lördagens besked innebär att armeniska myndigheter faller under ICC:s jurisdiktion och är bundna till att gripa och lämna ut presidenten Vladimir Putin till Haag om han sätter sin fot i landet.

ICC:s arresteringsorder mot Vladimir Putin har att göra med massförflyttningar och tvångsadoptioner av ukrainska barn till Ryssland, för vilka Putin av ICC beskrivs som högst ansvarig. Sedan dess har Putin inte besökt någon av de över hundra medlemsstaterna i ICC.

Beslutet ska, enligt Chatjaturjans presidentkontor, gälla retroaktivt och ge ICC möjlighet att utreda misstänkta krigsbrott i samband med att Azerbajdzjan slog ner det etniskt armeniska självstyret i den omtvistade utbrytarregionen Nagorno-Karabach tidigare i år.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!