Antonivskyj-bron var en av de viktigaste vägarna över floden Dnepr i Chersons län, men förstördes i kriget när floden kom att utgöra frontlinjen. Bilden togs i november förra året. Arkivbild.
Antonivskyj-bron var en av de viktigaste vägarna över floden Dnepr i Chersons län, men förstördes i kriget när floden kom att utgöra frontlinjen. Bilden togs i november förra året. Arkivbild. - Foto: Libkos/AP/TT

Ukraina gör nya försök att korsa Dnepr

Ryska röster larmar om ukrainska framstötar över floden Dnepr i södra Ukraina. Ukraina har inte kommenterat saken, men Vladimir Putin kallar det en "väntad motoffensiv".


Ukraina har under en längre tid gjort mindre framstötar och sonderat längs med floden Dnepr, som utgör en tydlig frontlinje sedan Ukraina motade tillbaka de ryska invasionsstyrkorna över floden förra hösten.

På onsdagen denna vecka reagerade flera framstående och i regel regimlojala krigskommentatorerna på den ryska sidan med stor bestörtning på uppgifter om att Ukraina höll på att skapa sig ett fäste och ett slags landgång på andra sidan floden.

Ukrainska styrkor sades ha tagit kontroll över den mindre orten Pojma och avancera mot en grannort, vilket finner stöd i olika analyser av platsbestämt bildmaterial.

Ukraina har inte kommenterat uppgifterna.

Putin: Resultatlöst

Rysslands försvarsdepartement tog upp drabbningar vid Dnepr i Cherson i sin dagliga uppdatering och gjorde då gällande att alla "sabotagegrupper" hade slagits tillbaka.

President Vladimir Putin, som är på besök i Kina, tog också upp de påstådda händelserna vid en presskonferens där. Han hävdade att Ukraina har inlett en "sedan länge annonserad och väntad motoffensiv" i Cherson.

— Det har skett förluster, men det har inte gett något resultat, sade Putin enligt bland andra den oberoende ryska nyhetssajten Agentstvo.

De krigskommenterande ryska kontona i sociala medier skriver på torsdagsmorgonen att ukrainska försök att avancera på Dneprs östra strand har motats tillbaka, bland annat med robotar.

"Fienden ökar dock sina ansträngningar och försöker på ett skickligt sätt utnyttja våra svagheter", skriver kontot "Dva majora" (Två majorer).

Under natten till torsdag rapporteras Ryssland återigen ha beskjutit storstaden Cherson på andra sidan floden.

Rysslands president Vladimir Putin i Peking på onsdagen.

Gjort mindre försök

Ukrainska styrkor försökte korsa Dnepr i mindre grupper på båtar redan under sommaren, men lyckades då inte få något ordentligt fäste på den andra sidan.

Analytikerna vid amerikanska ISW bedömer inte att de har skapat sig något fäste hittills vid det här försöket.

"ISW kommer inte att spekulera i omfattningen och utsikterna för den pågående ukrainska aktiviteten på den östra stranden i Chersons län, men bedömer inte att ukrainska styrkor i detta skede har skapat ett brohuvud på den östra stranden som lämpar sig för att fortsatta manövrer med betydande mekaniserade styrkor", skriver de i en dygnsrapport.

Ukraina återerövrade storstaden Cherson och alla områden på den västra sidan av Dnepr i en framgångsrik motoffensiv förra hösten.

I juni i år sprängdes den stora dammen i Nova Kachovka, vilket översvämmade stora delar av områdena nedströms Dnepr och försvårade för militära framstötar i den riktningen.

Upptrappning i öst

Ukraina har sedan i somras gått på offensiven mot ockuperad mark i syd, mot den landbrygga som Ryssland har tagit kontroll över längs med landets södra kust till den sedan tidigare annekterade Krimhalvön. De ukrainska styrkorna har endast tagit små steg framåt i försöken att bryta igenom tungt befästa ryska försvarslinjer.

Under den senaste dryga veckan har Ryssland trappat upp en offensiv mot Avdijivka i östra Ukraina, en förstad norr om den sedan länge ockuperade storstaden Donetsk. Analytiker har beskrivit det som ett försök att distrahera och binda upp ukrainska styrkor vid fler frontavsnitt.

Tidigare denna vecka attackerade Ukraina två ryskkontrollerade flygfält långt bakom frontlinjen: ett i Berdjansk vid kusten i syd och ett i Luhansk i öst. Där användes sannolikt amerikanska ATACMS-långdistansrobotar, som i så fall har levererats till Ukraina i hemlighet.

En ukrainsk soldat utanför Avdijivka, där intensiva strider har rasat under den senaste dryga veckan. Arkivbild från den 18 augusti i år.
TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!