Kenneth Chesebro, som tidigare var en av USA:s expresident Donald Trumps jurister, träffade på fredagen en överenskommelse med åklagaren i ett av målen mot Trump. I utbyte mot bland annat villkorligt fängelsestraff måste han nu vittna i kommande rättegångar i fallet.
Kenneth Chesebro, som tidigare var en av USA:s expresident Donald Trumps jurister, träffade på fredagen en överenskommelse med åklagaren i ett av målen mot Trump. I utbyte mot bland annat villkorligt fängelsestraff måste han nu vittna i kommande rättegångar i fallet. - Foto: Alyssa Pointer/AP/TT

Ännu en Trumpåtalad förklarar sig skyldig

Ytterligare en av USA:s expresident Donald Trumps jurister har träffat en överenskommelse med åklagarsidan i målet som rör försöken att påverka valresultaten i delstaten Georgia efter presidentvalet 2020.


Det rör sig om 62-årige Kenneth Chesebro som är åtalad i en domstol i Atlanta i delstaten Georgia med den tidigare presidenten och 17 andra.

Chesebro anses vara den som lade upp planen för Trumps försök att ifrågasätta valresultatet.

Val av jurymedlemmar i Chesebros mål hade dragit igång på fredagen när det överraskande beskedet kom att åklagarna och Chesebro i sista minuten gjort en överenskommelse.

Villkorlig fängelsedom

Chesebro hade sju åtalspunkter riktade mot sig, inklusive utpressning – ett grovt brott som ger fängelsestraff – och konspiration för att begå förfalskning plus konspiration i samband med inlämnande av falska dokument.

Nu erkände juristen sig skyldig till åtalspunkten konspiration genom inlämnade av falska dokument – i utbyte fick han en villkorlig fängelsedom och de övriga åtalspunkterna lades ner. Och inte minst har han också gått med på att vittna i kommande rättegångar i målet.

Beskedet är ännu ett bakslag för Donald Trump. I torsdags förklarade sig expresidentens tidigare advokat Sidney Powell skyldig till totalt sex åtalspunkter i fallet. Även Powell fick bland annat villkorligt straff i utbyte – samt krav på att vittna i kommande rättegångar.

Telefonsamtal i centrum

En annan åtalad i fallet, valförrättaren Scott Graham Hall, erkände sig förra månaden skyldig i samma mål till fem åtalspunkter om förseelser. Han dömdes till fem års villkorlig dom och gick också med på att vittna i den kommande rättegången.

Rättegången i Atlanta i delstaten Georgia rör försök att omkullkasta valresultatet i Georgia genom bland annat ryktesspridning och falska elektorer. I centrum står ett telefonsamtal som Trump gjorde till delstatens valansvarige Brad Raffensperger, där den dåvarande presidenten bad honom "hitta de 11 780 röster" som krävdes för att han skulle segra över demokraten Joe Biden där.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!