Gästande guru sköts ihjäl i Wien

En gästande indisk guru i Wien dog av skottskador.


En gästande indisk guru dog av de skottskador han fick när troende från rivaliserade grupper sikher drabbades samman i ett tempel i Wien på söndagen. Ett 30-tal människor skadades, ett tiotal av dem allvarligt.

Gurun Sant Rama Nand avled natten till måndagen av sina skottskador, uppgav polisen. Tillståndet för den andre besökande gurun, Sant Niranjan Dass, beskrevs som stabilt. Ett par hundra personer hade samlats för att lyssna till de två besökarna, som tillhör den sikhiska rörelsen Shri Guru Ravidas Sabha, när sex angripare drog kniv och avlossade skott.

Angriparna, som var klädda i blå och gula turbaner, övermannades av tempelbesökarna. Minst två av angriparna fick livshotande skottskador i huvudet, enligt polisens talesman.

Rivaliserande tempel

Motivet bakom bråket i templet tycks ha varit osämja mellan rivaliserande sikhiska tempel i Wien. Templet där attacken ägde rum öppnade i december 2005 och har bland annat protesterat mot kastsystemet som fortfarande uppskattas av en del sikher.

Dess anhängare har också anklagats för att inte strikt följa sikhiska traditioner.

Kumar Balvindar, en av ledarna för templet, sade att de hade förvarnats om att det kunde bli bråk i samband med besöket och att polisen hade varskotts.

Förutom templet på Pelzgasse har det sikhiska samfundet ytterligare två tempel i den österrikiska huvudstaden.

– Medlemmar i de två andra församlingarna tycks ha ogillat arrangemanget och försökt stoppa det, berättade en av besökarna, Jasuf Kaldur, för nyhetsbyrån APA.

Oro i Punjab

Det finns tiotusentals sikher i Österrike. I hela världen finns omkring 25 miljoner sikher, de flesta av dem i norra Indien. Dådet i Wien fick direkta konsekvenser i Punjabprovinsen och staden Jalandhar, där sikherna är i majoritet.

Enligt indiska medier utfärdades utegångsförbud i staden då oroligheter utbröt sedan nyheten från Wien nått Indien.

Sikhismen är en monoteistisk religion som började spridas av andliga ledare, guruer, i Indien på 1500-talet. Troende sikher bär fem yttre attribut, däribland turban och dolk.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!