Australiens premiärminister Anthony Albanese besökte Himmelens tempel under sin vistelse i Kinas huvudstad Peking.
Australiens premiärminister Anthony Albanese besökte Himmelens tempel under sin vistelse i Kinas huvudstad Peking. - Foto: Lukas Coch/AP/TT

Xi och Albanese möttes i Peking

Kinas ledare Xi Jinping har träffat Australiens premiärminister Anthony Albanese i Peking. Mötet sker efter år av spänningar länderna emellan.


Xi och Albanese träffades på måndagseftermiddagen lokal tid i Kinas huvudstad Peking, rapporterar den statliga kinesiska nyhetsbyrån Xinhua, utan att ge några ytterligare detaljer.

Relationerna mellan Australien och Kina har varit minst sagt frostiga sedan 2020.

Då hindrade Australiens dåvarande regering den kinesiska teknikjätten Huawei från ett 5G-kontrakt i landet – och krävde en utredning av ursprunget till covid-19.

Viktig handelspartner

Kina svarade med att införa strafftullar på en rad australiska råvaror, inklusive kol, korn och vin.

Men sedan Anthony Albanese tog makten i maj förra året har Kina lyft de flesta av sina restriktioner på australiska varor och sagt att de vill ha "hälsosamma och stabila relationer" med Australien.

Inför samtalet förutspådde Albanese en "konstruktiv diskussion" med Xi och sade att han såg "lovande tecken" på att relationerna kommer att förbättras.

— Kina är vår viktigaste handelspartner, sade han.

Albanese är den första australiska ledaren att besöka Kina på mer än sju år.

"Måste samarbeta där vi kan"

Albanese har dock varit tydlig med behovet att vara "klarsynt" när det gäller skillnaderna mellan länderna.

Kina har bland annat retat sig på Australiens säkerhetspakt med USA och Storbritannien och kritiserat landets beslut att köpa atomdrivna ubåtar. Det har setts som ett försök att bemöta Kinas militära makt i Asien och Stillahavsområdet.

Albanese har å sin sida uttalat sitt stöd för nationers rätt till självbestämmande, mänskliga rättigheter och upprätthållande av fred, även i Taiwansundet

— Vi måste samarbeta med Kina där vi kan, vara oense där vi måste och engagera oss i vårt nationella intresse, sade Albanese inför mötet.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!