Joe Manchin har meddelat att han inte ställer upp för omval i West Virginia. Arkivbild.
Joe Manchin har meddelat att han inte ställer upp för omval i West Virginia. Arkivbild. - Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT

Bakslag för Biden när senator går i pension

Demokraterna i USA får en sämre chans att behålla sin majoritet i senaten 2024 sedan parlamentsledamoten Joe Manchin meddelat att han inte ställer upp för omval i konservativa West Virginia. Beskedet väcker spekulationer om att han kan vilja satsa på att bli president.


76-årige Joe Manchin är en högerlutande demokrat och hans röstande har upprepade gånger ställt till det för president Joe Bidens agenda i senaten. Nu ger Manchins beslut att inte ställa upp för omval Republikanerna en chans att ta över hans plats i senaten i valet nästa år.

— Jag har fattat ett av mitt livs tuffaste beslut och kommit fram till att jag inte kommer att ställa upp för omval till USA:s senat, säger han i en video som lagts upp på X, tidigare Twitter.

Tidigare har Manchin nämnt att det har funnits funderingar på att försöka satsa på presidentposten.

— Det jag kommer att göra är att resa runt i landet och tala för att se om det finns ett intresse av att skapa en rörelse för att mobilisera mitten och föra amerikaner samman, säger Manchin i sin video.

När Manchin försvinner skulle Demokraterna behöva behålla alla sina platser i senaten, och vinna ytterligare en, för att upprätthålla den svaga majoritet som partiet har i senaten dag. Alternativet är att behålla alla platser och sitta kvar vid makten i Vita huset, vilket ger vicepresident Kamala Harris en utslagsröst.

Att välja en ny demokratisk senator kan bli svårt i West Virginia, där närmare 69 procent av väljarna röstade för Trump i presidentvalet 2020.

TT
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!