Över 100 brev har öppnats och lästs för första gången sedan de skrevs för 265 år sedan.
Över 100 brev har öppnats och lästs för första gången sedan de skrevs för 265 år sedan. - Foto: Renaud Morieux/Cambridge University

Kärleksbreven låg oöppnade i över 260 år

Kärleksbreven beslagtogs av den brittiska flottan under det europeiska sjuårskriget på 1700-talet. Sedan låg de oöppnade i över 265 år. Nu har forskare läst och studerat över 100 brev skrivna till franska soldater 1757 och 1758.


Renaud Morieux har i brevskatten kunnat ta del av många personliga ord, bland annat i ett brev från Marie Jeanne Françoise Dubosc.

"Jag skulle kunna skriva till dig hela natten. (...) Jag är för alltid din trogna hustru. God natt, min kära vän. Det är midnatt. Jag tror att det är dags för mig att vila", skrev hon till sin make, löjtnant Louis Joseph Chambrelan.

Hon visste inte då att hans fartyg redan hade tillfångatagits av britterna och att de aldrig skulle ses igen.

Renaud Morieux, professor vid Pembroke College i brittiska Cambridgeuniversitetet, har ägnat månader åt att tyda breven som skickats av hustrur, trolovade och andra närstående till franska soldater. Breven är i många fall dåligt stavade och saknar skiljetecken och stora bokstäver.

Han beställde breven av nyfikenhet, säger han.

"Breven var mycket små och oöppnade så jag frågade arkivarien om de kunde öppnas och han gjorde det. Jag insåg att jag var den första att läsa dessa väldigt personliga meddelanden sedan de skrevs, Deras tilltänkta mottagare fick aldrig den möjligheten, det var väldigt känslosamt", säger Renaud Morieux i ett uttalande.

"I dag har vi Zoom och Whatsapp. På 1700-talet hade människor bara brev, men det som skrevs känns väldigt bekant", säger han.

Breven finns i dag vid National Archives i Kew utanför London.

Renaud Morieux beställde breven av nyfikenhet och ägnade sedan månader åt att tyda dem.
TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!