Demonstration i Stockholm i maj mot EU-kommissionären Ylva Johansson och hennes förslag mot barnövergrepp på nätet. Arkivfoto.
Demonstration i Stockholm i maj mot EU-kommissionären Ylva Johansson och hennes förslag mot barnövergrepp på nätet. Arkivfoto. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Omstritt och omskrivet om övergrepp på nätet

EU-kommissionens omstridda förslag för att motarbeta övergrepp mot barn på nätet har nu godkänts av ansvarigt utskott i EU-parlamentet. Hur slutresultat blir är dock fortsatt oklart.


Det är ett rejält omskrivet förslag som utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter (Libe) röstade igenom på tisdagsmorgonen med stor majoritet: 51 röster mot 2, och en som avstod.

Ursprungsförslaget från inrikeskommissionären Ylva Johansson har kallats "chat control" av kritikerna, som anklagat det för gå alltför långt i granskandet av innehåll i chattar och mejl.

"Orwell-aktigt, oetiskt och oanvändbart", tycker exempelvis Marcel Kolaja, EU-parlamentsledamot för Piratpartiet i Tjeckien.

Libe-utskottet har därför ställt sig bakom en en rad förändringar för att bland annat skärpa kraven på när misstänkta får granskas.

Fortsatt är det dock oklart om hur slutprodukten kommer att se ut. EU:s medlemsländer har ännu inte kunnat enas om sin syn på saken och först därefter kan avslutande kompromissförhandlingar inledas. De diskussionerna riskerar att komma igång först när ett helt nytt EU-parlamentet röstats in efter valet i maj nästa år.

TT
/
/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!