Norge beställer mer luftvärnsmateriel. Här är systemet Nasams placerat på en fjälltopp vid flygbasen Evenes i norra Norge. Arkivbild.
Norge beställer mer luftvärnsmateriel. Här är systemet Nasams placerat på en fjälltopp vid flygbasen Evenes i norra Norge. Arkivbild. - Foto: Stian Lysberg Solum/NTB/TT

Norge gör jättebeställning av nytt luftvärn

Norge gör en stor beställning av nya luftvärnssystem efter att ha skänkt bort mycket av sin utrustning till Ukraina.


Regeringen lägger 12,5 miljarder kronor på detta, berättar statsminister Jonas Gahr Støre för NRK.

— Sammanlagt är detta den största enskilda investeringen i luftvärnet på 30 år. Med denna investering bidrar regeringen till att stärka vår nationella beredskap och vi ersätter luftvärn som har donerats till Ukraina så snabbt som möjligt, säger Gahr Støre.

Planen är att köpa in tre olika varianter av luftvärnsrobotar med olika räckvidd, samt robotar till norska luftvärnsfordon. Av regeringens eget pressmeddelande framgår att det handlar om system av modellen Nasams, som tillverkas av den norska försvarsjätten Kongsberg i samarbete med amerikanska Raytheon.

Beställningen är viktig att göra i detta läge då internationell efterfrågan på luftvärn är väldigt stor just nu, enligt försvarsminister Bjørn Arild Gram.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!