En mur pepprad med kulor och graffititext i Azerbajdzjan tidigare i höst Azerbajdzjans i en blixtoffensiv mot utbrytarregionen Nagorno-Karabach. Arkivbild.
En mur pepprad med kulor och graffititext i Azerbajdzjan tidigare i höst Azerbajdzjans i en blixtoffensiv mot utbrytarregionen Nagorno-Karabach. Arkivbild. - Foto: Aziz Karimov/AP/TT

FN-domstol: Låt etniska armenier återvända

Azerbajdzjan måste tillåta etniska armenier att återvända till regionen Nagorno-Karabach på ett säkert sätt, meddelar Internationella domstolen i Haag (ICJ) på fredagen.


En stor del av befolkningen i den omtvistade utbrytarregionen Nagorno-Karabach flydde i samband med att Azerbajdzjan i en blixtoffensiv slog ner det etniskt armeniska självstyret där i september i år. Majoriteten av de 120 000 invånarna i regionen var då etniska armenier.

Enligt internationell rätt anses Nagorno-Karabach som en del av Azerbajdzjan. Men fram till september hade regionen i årtionden kontrollerats av separatister med stöd av Armenien.

Det är Armenien som har fört fallet till FN-domstolen ICJ. Domstolens avgöranden är formellt bindande, men den har inga maktmedel som kan användas för att tvinga länder att följa order.

Armenien hävdar att befolkningen i Nagorno-Karabach har utsatts för etnisk rensning. Landet vill att ICJ ska förhindra Azerbajdzjan från att utvisa de få armenier som fortfarande finns kvar i Nagorno-Karabach.

Anklagelsen om etnisk rensning avvisas av Azerbajdzjan. Tvärtom hävdar de azerbajdzjanska myndigheterna att de uppmuntrar etniska armenier att återvända.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!