Människor väntar på utdelning av mat vid gränsövergången Rafah i södra Gaza. Bild från den 8 november.
Människor väntar på utdelning av mat vid gränsövergången Rafah i södra Gaza. Bild från den 8 november. - Foto: Hatem Ali/AP/TT

Sida-chef: Lastbilar plundras av hungriga

Svårigheten att få in mat, medicin och andra förnödenheter gör läget kritiskt i Gaza. Risken för svält är överhängande. Samtidigt står hjälparbetarna inför en allt svårare situation, enligt biståndsmyndigheten Sida.


Jakob Wernerman, chef för humanitärt bistånd på Sida, kom nyligen tillbaka från Jerusalem där han haft täta kontakter med personal från hjälporganisationer som verkar inne i Gaza.

— Det är en fruktansvärd situation, säger han till TT.

— Många hjälparbetare säger att detta är det värsta som de har jobbat med, sett till det lidande som sker och frustrationen över att inte kunna möta de enorma behoven.

Wernerman beskriver stora behov av att få in förnödenheter såsom mat, vatten, tält, medicin och utrustning till sjukvården som i princip havererat.

Israel har hårda begränsningar mot att transportera in förnödenheter. När det gäller bränsle finns en oro över att det skulle användas militärt av terrorstämplade Hamas, som styr i Gaza. Begränsningarna gör läget allt mer kritiskt för de över två miljoner människor som befinner sig i den palestinska enklaven.

"En rännil"

En del förnödenheter kommer ändå fram och efter påtryckningar tillåter Israel att två lastbilar med bränsle får köras in från Egypten varje dag.

— Men det är en rännil i förhållande till vad som behövs, säger Wernerman.

Innan Hamas attack mot Israel den 7 oktober tilläts runt 500 lastbilar med förnödenhet om dagen att passera gränsen till Gaza. Nu har behoven ökat betydligt samtidigt som bara runt 50 lastbilar kommer in, enligt Wernerman.

Lastbilar plundras

Hittills har det funnits vissa förråd av mat och vatten men nu börjar även de ta slut, enligt FN:s livsmedelsprogram.

— Det finns en stark oro över att situationen förvärras snabbt när det inte finns något kvar att äta och bristande hygien gör att infektionssjukdomar sprids, säger Wernerman och nämner kolera som ett exempel.

Förutom att bristen på bränsle drabbat exempelvis vattenreningssystem, sjukhus och internet har det även gjort att hjälporganisationer inte kunnat leverera förnödenheter.

— De humanitära organisationerna är väldigt oroade över att inte tillåtas obehindrat humanitärt tillträde, vilket också är tydligt stipulerat i humanitär lag.

Wernerman berättar att situationen för hjälparbetarna blir allt mer ansträngd. Omkring hundra FN-anställda har hittills dödats i Israels attacker mot Gaza. Troligen handlar det om många fler om även personal vid andra organisationer räknas in.

Men det är inte bara bombningarna som är farliga för hjälparbetarna. Även bristen på mat börjar bli ett hot.

— Många vittnar om att lastbilar som kör ut mat blir stoppade och plundrade. Det finns risk att människor tar till våld för att få mat, enligt vad jag hör, säger Wernerman.

Många av de lokala hjälparbetare Wernerman haft kontakt med har drabbats hårt av kriget.

— En del har familjemedlemmar som dödats eller har tvingats lämna sina hem men fortsätter att jobba veckor i sträck. Det är en otroligt svår situation.

Västbanken en "krutdurk"

Samtidigt som krisen förvärras i Gaza har läget även försämrats på den av Israel ockuperade Västbanken, framhåller Wernerman.

Befolkningen är kraftigt begränsad när det gäller att röra sig utomhus och palestinier uppger att de mötts av ökade trakasserier från israeliska bosättare sedan kriget i Gaza startade.

— Våra samarbetspartner varnar för att medan världens blickar är riktade mot Gaza så har Västbanken blivit en krutdurk att hålla ögonen på. Det är inte i nivå med vad som händer i Gaza, men det har skett en kraftig eskalering.

TT
/
Hot
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!