Ukrainska soldater vid Dneprs strand. Bilden togs i oktober.
Ukrainska soldater vid Dneprs strand. Bilden togs i oktober. - Foto: Alex Babenko/AP/TT

Ukraina trycker tillbaka Ryssland vid Dnepr

Ukraina uppger att landets styrkor tryckt tillbaka ryska soldater mellan tre och åtta kilometer vid floden Dnepr, som utgör en frontlinje i södra Ukraina.


Det uppges vara det första ordentliga avancemanget av Ukraina i området sedan motoffensiven mot Ryssland inleddes för flera månader sedan.

— De preliminära uppgifterna varierar mellan tre till åtta kilometer, beroende på mark- och landskapsförhållanden, säger arméns talesperson Natalia Humenjuk i ukrainsk tv.

Det är oklart om Ukraina har total kontroll över området.

Fordon på andra sidan?

I veckor har det förekommit uppgifter om att ukrainska soldater tagit sig över Dnepr och in i mindre samhällen på den ockuperade sidan. För några dagar sedan hette det att Ukraina lyckats få mindre fordon över floden, men situationen är svårbedömd.

Ukraina återerövrade storstaden Cherson och områdena på den västra sidan av Dnepr i en framgångsrik motoffensiv förra hösten. Men i juni i år sprängdes den stora dammen i Nova Kachovka, vilket översvämmade stora delar av områdena nedströms Dnepr och försvårade ytterligare för militära framstötar i den riktningen.

Drönare mot huvudstäder

Parallellt fortsätter Ukraina och Ryssland att anfalla varandra med drönare.

Under natten till söndagen utsattes huvudstäderna Kiev och Moskva för sådana attacker. Drönarna stoppades till stor del av luftvärn och ledde inte till några stora skador, uppger myndigheter i de båda länderna.

Ukrainska drönarattacker mot Moskva var särskilt frekventa i våras, men har förekommit mer sällan de senaste veckorna. Enligt Rysslands försvarsdepartement förstördes nattens drönare över Moskvaregionen och borgmästare Sergej Sobjanin skriver på Telegram att inga människor kom till skada.

Kiev utsattes för andra natten i rad för en mängd iranskproducerade shahed-drönare avfyrade av ryska styrkor, uppger stadens militärförvaltning. "15 av fiendens 20 drönare förstördes", enligt generalstaben. Inga dödsoffer eller betydande skador av infrastruktur rapporteras.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!