Ytterhögerledaren Geert Wilders ansikte är övertejpat av andra valaffischer i centrala Amersfoort i Nederländerna. Parlamentsvalet i landet hålls på onsdag. Arkivfoto.
Ytterhögerledaren Geert Wilders ansikte är övertejpat av andra valaffischer i centrala Amersfoort i Nederländerna. Parlamentsvalet i landet hålls på onsdag. Arkivfoto. - Foto: Wiktor Nummelin/TT

Wilders växer i nederländsk valspurt

Fyra olika partier har varit störst i nederländska opinionsmätningar under året. Nu kan ett femte bli störst i själva valet på onsdag – då ytterhögerns Geert Wilders spurtar starkt.


Den senaste mätningen från Peil.nl i söndags placerar Wilders invandringsfientliga PVV i jämnhöjd med regeringsdominerade högerliberala VVD inför veckans parlamentsval.

Båda partierna förutspås få 26 mandat, närmast följt av vardera 23 för nybildade högerpartiet NSC och valalliansen mellan socialdemokratiska PVDA och miljöpartiet Groen Links.

Därmed förstärks farhågorna om komplicerade och utdragna förhandlingar för att hitta en ny regering efter valet. Stöd av minst 76 ledamöter krävs för att få majoritet.

Opinionen i Nederländerna har åkt berg- och dalbana under det senaste året. I våras var nybildade EU-skeptiska landsbygdspartiet BBB landets största – men väntas nu bara få några enstaka mandat. Därefter har VVD, NSC och PVDA/GL omväxlande varit störst i mätningarna.

Nyhetssajten Politico Europe, som sammanfogar resultaten från flera mätningar, placerar just nu VVD och NSC i gemensam topp på 18 procent av rösterna, mot 16 för PVDA/GL och 13 för PVV.

TT
/
Senaste nytt

NY Times: Larm om Hamasattack avfärdades

Det här innebär Viaplays kris för dig

Ett bolag i kris, med brist på pengar, uppskjutna rapporter och stora utförsäljningar av rättigheter. Vad innebär egentligen Viaplays kris för kunderna? Lite vet vi men mycket är fortfarande oklart.

Polisen i Skellefteå rapporterar om brand

"Brand i personbil vid E4 Boviken, Skellefteå.", skriver polisen på sin hemsida.

Mindre tryck i bilhallarna

Antalet nyregistrerade bilar i november minskade med 2,7 procent jämfört med samma period 2022, utifrån ny statistik från Mobility Sweden. Hittills i år är uppgången 2,9 procent. Andelen laddbara bilar låg på 61,5 procent.

Rekordfå soltimmar i november

November har varit mörkare än vanligt i nästan hela landet. I Östersund kikade solen bara fram under nio timmar under hela månaden.

Mer fart inom svensk industri

1 timme sedan
Inköpschefsindex för industrin, en indikator för konjunkturläget, steg i november till 49 jämfört med 46,2 föregående månad. Det är den högsta nivån sedan september 2022.