Tetiana Kovalchuk, flykting från Ukraina, tillsammans med barnen Oleh, Melania och Nadia.
Tetiana Kovalchuk, flykting från Ukraina, tillsammans med barnen Oleh, Melania och Nadia. - Foto: Ola Torkelsson/TT

Mamma på flykt: "Mina barn är säkra här"

Flera miljoner ukrainare har flytt till Polen under kriget – bland dem barn, mammor och gravida som kan ha svårt att hitta någonstans att bo. På "Mammornas hus" i Warszawa får de andrum. Polen skyddar oss, säger fyrbarnsföräldern Tetiana Kovalchuk från ukrainska Lutsk.


Skratt blandas med skrik när barnen hoppar i den trånga soffan. I den stimmiga leken känns kriget långt borta, även om det bara är drygt 30 mil till ukrainska gränsen.

Här, i en stor villa i utkanten av Warszawa har just nu åtta familjer – mödrar och deras barn – fått tak över huvudet.

Hittade hus – och öppnade

Samordnaren Anna Kłos ser stressad ut. I början av invasionen såg hon som volontär hur gravida kvinnor och små barn tvingades vistas med andra flyktingar, med risk för spridning av covid-19 och andra virussjukdomar.

— Det kan vara farligt när man är gravid, och för nyfödda. De är i en svår situation, samtidigt som ingen vill hyra ut en lägenhet till en gravid kvinna.

Anna Kłos är föreståndare för Mammornas hus i Warszawa.

Idén om Mammornas hus föddes, och hon hittade snabbt en fastighet som hon får lov att använda för ändamålet. Det är mycket jobb, medger hon. Ändå fortsätter hon, och startar dessutom ständigt upp fler hjälpprojekt riktade till ukrainska mödrar.

— Jag har två små barn. Och när kriget startade var det enkelt för mig att föreställa mig själv i deras situation.

"Inga bomber och missiler"

Många polacker har engagerat sig för att hjälpa flyktingströmmarna från grannlandet. När storinvasionen i Ukraina var ett faktum den 24 februari 2022 öppnade Polen gränsen för miljontals som flydde från sitt land. Det senaste året har bara Polen tagit emot över en miljon ukrainska flyktingar, enligt siffror från UNHCR.

Vanliga polacker har öppnat upp sina hem, samlar in mat och kläder – och många ukrainare väljer att stanna här i väntan på att kriget ska ta slut.

Men att hitta lämpliga boenden, särskilt för stora familjer, är inte lätt. Tetiana Kovalchuk, 35 år och med fyra barn, från Lutsk i nordvästra Ukraina, fick snabbt en plats på Mammornas hus. Tetianas yngsta barn är bara ett halvår gammalt, hennes äldsta tar gymnasieexamen om två år.

Hur länge ska de stanna i Polen?

— Vi stannar här på grund av barnen, de går i skolan, säger hon och fortsätter:

— Här finns inga bomber och robotar. Mina barn är säkra här.

Startat fler projekt

Anna Kłos visar runt i förråden på Mammornas hus. Många företag och privatpersoner skänker allt från mat till blöjor och leksaker, som räcker till långt fler än dem som bor i huset.

— Så vi började tänka på vad vi mer kan göra. Människor kommer hit och ger oss kläder, böcker, leksaker, så då gjorde vi ett startkit för gravida.

Anna Kłos sorterar blöjor som de har på lagret i källaren i Mammornas hus.

Efter reklam via sociala medier ringlade köerna långa av hjälpsökande.

— Varje månad ger vi nu 50-100 startkit till gravida.

Det stannar inte där. Numera delas matpaket ut, och tanken på en särskild julhjälp föddes efter att Anna Kłos bestämde sig för att försöka dela ut små nallar som boendet hade fått till skänks.

— Vi väntade oss inte så många människor, men en dag kom 80 mammor hit när vi gjorde reklam på nätet. De kom för små leksaker.

— De har inget att ge sina barn, så vi vill göra om det till jul.

TT
/
Jul
Senaste nytt

Jackie Arklöv begär flytt till anstalt med lägre säkerhet – här är Kriminalvårdens beslut

40-åring åtalas för att ha drivit knarksajt

En 40-årig man åtalas för synnerligen grovt narkotikabrott, misstänkt för att ha drivit knarksajten Flugsvamp 3.0.

Kung Charles: COP28 måste bli en vändpunkt

Kung Charles är på plats på FN:s klimattoppmöte i Dubai. Och han manar världsledarna att agera. Jag ber av hela mitt hjärta att COP28 ska bli ännu en viktig vändpunkt mot genuin omställning, säger han.

Flicka förgiftades med ättika – pappans förklaring: "Uppenbarligen törstig"

Mitt i natten får en sexårig flicka i sig ättika – så mycket att hennes magsäck förstördes. Pappans förklaring: Uppenbarligen var hon törstig.

"Sverigebilden" med i ny handelsstrategi

Regeringen presenterar en ny strategi för Sveriges utrikeshandel.

NY Times: Larm om Hamasattack avfärdades

1 timme sedan
Israel hade detaljkännedom om Hamas angreppsplaner redan för ett år sedan, men dömde ut den terrorstämplade islamiströrelsens förmåga, rapporterar The New York Times. Hade uppgifterna tagits på allvar hade 7 oktober-massakrerna kanske kunnat förhindras, säger källor till tidningen.