En byggnad i al-Nusayrat, centralt på Gazaremsan, har förstörts i ett israeliskt anfall.
En byggnad i al-Nusayrat, centralt på Gazaremsan, har förstörts i ett israeliskt anfall. - Foto: Adil Hana/AP/TT

Israel säger ja till stridspaus – gisslan friges

Hamas och Israel är överens om en tillfällig vapenvila och att ett antal ur den av Hamas tagna gisslan släpps. Den israeliska regeringen godkände avtalet efter ett möte natten mot onsdagen svensk tid.


Uppgörelsen innebär att omkring 50 personer som hålls gisslan av Hamas ska släppas mot att Israel går med på en fyra dagar lång paus i striderna.

Pausen kommer att förlängas med en dag för var tionde gisslan som släpps, enligt Israels regering.

Källor med insyn i förhandlingarna uppger för AFP att överenskommelsen även innebär att 150 palestinier kommer att släppas från israeliska fängelser.

När stridspausen inleds är oklart.

Netanyahu hade redan innan regeringsmötet träffat såväl det politiskt blocköverskridande krigskabinettet som säkerhetskabinett. Inför mötet med regeringen sade premiärminister Benjamin Netanyahu att armén (IDF) och landets säkerhetsstyrkor stod bakom ett avtal.

"Svårt beslut"

— Framför oss i kväll står ett svårt beslut, men det är det rätta beslutet. Alla säkerhetsstyrkor stödjer det fullt ut, sade han på tisdagskvällen.

— De förstår att krigsinsatsen inte bara inte skadas, utan tvärtom: Det här hjälper IDF att förbereda en fortsättning på kriget. Och låt mig vara helt tydlig: Vi kommer inte att stoppa efter eldupphöret. Kriget fortsätter tills vi har nått vårt mål, att utrota Hamas, att få tillbaka alla i gisslan och att se till att Gaza inte längre utgör ett hot mot Israel, sade Benjamin Netanyahu.

Israels regering godkände avtalet efter flera timmars rykten och väntan, där olika medier hade flera olika uppgifter om hur många ur gisslan som skulle släppas, och när, samt vad Hamas skulle få i utbyte.

Startade kriget

Redan på måndagskvällen uppgav amerikanska källor att ett avtal var “mycket nära”. Under tisdagen läckte flera uppgifter ut om förhandlingarna, som leds av Qatar.

Terrorstämplade Hamas ledare Ismail Haniyeh skrev på eftermiddagen på sociala medietjänsten Telegram att en överenskommelse “om vapenvila” är nära förestående, rapporterade mediebolaget Al-Jazeera.

Sammanlagt runt 200 personer tros hållas som gisslan av Hamas efter den terrorstämplade gruppens attack mot Israel den 7 oktober, då 1 200 personer dödades.

Gazas hälsomyndigheter uppger att fler än 14 000 människor har dödats sedan Israel inledde sitt anfall mot Gaza efter den 7 oktober.

TT
/
Hot
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!