Snöröjning nära Kreml i centrala Moskva.
Snöröjning nära Kreml i centrala Moskva. - Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Flera döda i oväder i Ukraina och Ryssland

Det oväder som har härjat i södra Ryssland, Ukraina och Moldavien, har krävt flera dödsoffer. Minst 13 personer har omkommit under måndagen och nära två miljoner saknar ström, enligt myndigheterna.


Ovädret har sedan i söndags slagit till mot de södra delarna av Dagestan, Krasnodar och Rostov, såväl som de ockuperade ukrainska områdena Donetsk, Luhansk, Cherson, Zaporizjzja och Krim.

Rysslands president Vladimir Putin följer rapporterna om ovädret och har beordrat regeringen till att vidta åtgärder för att hjälpa de drabbade områdena, uppger Kremls talesperson Dmitrij Peskov. 1,9 miljoner människor är utan el, enligt ryska energimyndigheter.

Fyra människor rapporteras ha omkommit i Ryssland och på annekterade Krim, och ytterligare fyra i Moldavien. I Ukraina har minst fem personer omkommit och 1 500 städer och byar är utan ström.

— Olyckligtvis har vi nu några dödsfall. Det högsta dödstalet är i regionen Odessa – fem människor, säger Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj.

Höga vågor slår mot den ryska Svarta havskusten, och vindbyar på uppemot 39 meter per sekund har uppmätts. Ett Belize-flaggat stort fraktfartyg har drivit omkring i vinden vid Anapa utanför ryska Krasnodar-regionen, och Caspian Pipeline Consortium har ställt in oljetransporter till havs.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!