Italiensk polis visar de två stulna tavlorna av Vincent Van Gogh som hittades i den italienska mafioson Raffaele Imperiales hem utanför Neapel 2016.
Italiensk polis visar de två stulna tavlorna av Vincent Van Gogh som hittades i den italienska mafioson Raffaele Imperiales hem utanför Neapel 2016. - Foto: Peter Dejong/AP/TT

Mafioso skänker ö – önskar sänkt straff

En ökänd italiensk knarksmugglare, kallad "van Gogh"-bossen, har skänkt en ö utanför Dubais kust till den italienska staten i hopp om att få sitt fängelsestraff sänkt.


Den italienske knarksmugglaren och maffiaavhopparen Raffaele Imperiale, kallad "van Gogh"-bossen, fick sin nya titel 2016. Då hade han lämnat tillbaka två stulna målningar av expressionistmålaren van Gogh till den italienska staten för att visa sin välvilja.

Nu skänker den tidigare mafioson istället en hel ö – förvisso en konstgjord sådan – till de italienska myndigheterna i hopp om att få sitt fängelsestraff sänkt, skriver La Repubblica.

Beskedet lämnades av Imperiales advokat under en pågående rättegång i Neapel, där den tidigare mafioson riskerar att dömas till ett över 14 år långt fängelsestraff.

Ön ingår i en grupp konstgjorda öar utanför Dubais kust, och är enligt uppskattningar värd upp till 70 miljoner euro. Den går under namnet "Taiwan".

Raffaele Imperiale var en av den napolitanska maffian camorrans mest ökända knarksmugglare. Han greps 2021 i Dubai efter att ha varit på rymmen i fem år.

Han blev också ett bekant namn sedan italiensk polis 2016 hittade två målningar av den nederländske konstnären Vincent van Gogh i hans sovrum i hans villa i orten Castellammare di Sabia utanför Neapel.

Målningarna, "Havsutsikt i Scheveningen" från 1882 och "Församlingen lämnar Reformerta kyrkan i Nuenen" från 1884, hade 2002 stulits från ett museum i Amsterdam och därefter köpts på svarta marknaden av Imperiale.

Efter att han gripits skänkte den avhoppade mafioson målningarna till de italienska myndigheterna, som därefter återlämnade dem till museet.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!