Av de drygt 80 personer ur gisslan som hittills frigetts av Hamas, och andra grupper som deltog i terrorattacken i Israel den 7 oktober, finns 19 thailändare. Två av dem frigavs på tisdagen. Arkivbild.
Av de drygt 80 personer ur gisslan som hittills frigetts av Hamas, och andra grupper som deltog i terrorattacken i Israel den 7 oktober, finns 19 thailändare. Två av dem frigavs på tisdagen. Arkivbild. - Foto: TT

Fler gisslan kan utväxlas – hopp om längre paus

Israel har fått en lista med namn på gisslan som kan komma att utväxlas mot palestinier under onsdagen, enligt israeliska medier. Och förhandlingar förs om att förlänga pausen i striderna med ytterligare några dagar.


Medier i Egypten rapporterar, enligt The Guardian, att en preliminär överenskommelse ska finnas för att förlänga den snart sex dagar långa tillfälliga vapenvilan mellan Israel och Hamas med två dagar till. I samtalen, som förs i Qatar, deltog också CIA-chefen William Burns och den israeliska underrättelsetjänsten Mossads chef David Barnea på tisdagen.

— Vårt fokus nu, och vår förhoppning, är att nå en vapenvila som kan hålla och ge förutsättningar för ytterligare förhandlingar och leda fram till ett slut på kriget, sade en talesman för Qatars utrikesdepartement, Majed al-Ansari, på en presskonferens i Doha.

En dag – tio till

Men det som finns nu, framhöll han, är en överenskommelse som enkelt uttryckt innebär att pausen i striderna förlängs med en dag så länge som Hamas släpper minst tiotalet personer ur gisslan per dag.

Ett problem är att inte bara Hamas utan grupper som Islamiska Jihad och andra sammanslutningar som verkar i Gaza också kidnappade ett antal personer och tog dem som gisslan till Gaza vid terrorattacken i Israel den 7 oktober. Det tros ursprungligen ha handlat om cirka 40 personer som togs som gisslan av andra än Hamas. En del av dem kan redan ha släppts.

En av nyhetsbyrån AFP:s journalister såg när Hamas och personer från Islamiska Jihad i den senaste utväxlingen lämnade över en del av de tolv personer som frigavs på tisdagen.

Letar efter

I en intervju med Financial Times i helgen sade Qatars premiärminister Mohammed bin Abdulrahman Al Thani att Hamas måste leta rätt på de i gisslan som andra håller, för att det ska vara möjligt att förlänga vapenvilan.

En källa med insyn i överläggningarna i Qatar sade på tisdagen, enligt tidningen, att "De (läs: Hamas) letar efter dem nu".

Hittills, till och med tisdagen, har drygt 80 personer ur gisslan frigetts. 60 av dem som en del av överenskommelsen, drygt 20 som ett resultat av separata förhandlingar. Det handlar bland annat om 19 thailändare.

Som svar på det har Israel släppt 180 palestinier – kvinnor, barn och tonåringar – som antingen dömts eller misstänkts för brott eller bara hållits i förvar utan dom.

Men Hamas och andra grupper tros fortfarande hålla omkring 160 personer som gisslan.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!