Peter Madsen dömdes till livstids fängelse för mordet på den svenska journalisten Kim Wall på sin ubåt 2018.
Peter Madsen dömdes till livstids fängelse för mordet på den svenska journalisten Kim Wall på sin ubåt 2018. - Foto: Jeppe Michael Jensen / Niels Hougaard

Ubåtsmördaren Peter Madsen stämde fängelset – fick halvt rätt

Peter Madsen, dömd till livstids fängelse för mordet på den svenska journalisten Kim Wall, har delvis vunnit en rättegång om de restriktioner som begränsar hans rätt till besök, brevväxling och telefonsamtal, skriver TT.


Domstolen i Nykøbing Falster beslutade att Peter Madsens mänskliga rättigheter inte kränks av att hans rätt till besök, brevväxling och telefonsamtal begränsas, sedan Madsen stämt fängelset där han avtjänar sitt straff.

Ändring i dansk lag

Detta beslut följer en ändring i dansk lag som trädde i kraft förra året, vilket innebär att personer dömda till livstids fängelse eller förvaring inte får ha någon kontakt med personer de inte kände innan de åtalades under de första tio åren i fängelse eller förvaring.

Domstolen tog också ställning till Madsens rätt att ha kontakt med en specifik person, en rättighet som fängelset tidigare nekat honom. I denna del av målet fick Madsen rätt av domstolen, eftersom lagens villkor var uppfyllda för denna person.

Peter Madsen vill träffa fler kvinnor – stämmer danskt fängelse

Olaglig brevväxling

Madsen ska även ha åtalats för olaglig brevväxling tidigare i år, efter att ha skickat fyra brev från fängelset i Falster, skriver SvD.

Rymde från fängelset

I oktober 2020 försökte Peter Madsen rymma från högriskfängelset Albertslund. Han ska då bland annat ha tagit en kvinnlig psykolog som gisslan och hotat med att han hade en bomb på sig, enligt SVT.

Madsen lyckades då ta sig ut från fängelset, men blev gripen av polisen tre timmar senare.

Läs mer: Mördade Kim Wall – så lever Peter Madsen i fängelset

Informationen och texten i artikeln är framtagen med hjälp av AI-verktyg. Den är därefter bearbetad och faktagranskad av Nyheter24.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!