Stockholm

Mördade Kim Wall – så lever Peter Madsen i fängelset

Kim Wall kom aldrig tillbaka efter intervjun på Peter Madsens ubåt.
Kim Wall kom aldrig tillbaka efter intervjun på Peter Madsens ubåt. Foto: Niels Hougaard/TT och Nils Meilvang/Ritzau Scanpix/TT

Den svenska journalisten Kim Wall mördades 2017 av uppfinnaren Peter Madsen ombord på hans hemmabyggda ubåt. Under sin tid bakom lås och bom har ingenjören hunnit fly, dejta ett flertal kvinnor och gift sig.


Läs mer

Peter Madsen, en av Danmarks mest omskrivna fångar, sitter inne på livstid för mordet på den svenska journalisten Kim Wall

Kim Wall följde med den 50-årige ingenjören på hans ubåt för en intervju i Köpenhamn i augusti 2017 – men kom aldrig tillbaka. 

Här fångas skrämmande detaljen i Peter Madsens mordplan på video

Dokumentären "Into the deep" hade premiär på Netflix den 29 september 2022, och var egentligen tänkt att följa Peter Madsen i hans strävan att bygga en fungerande rymdraket.

Den australienska filmaren Emma Sullivan följde Madsen och hans arbete på nära håll. Hon filmade honom bara någon timme innan han begav sig ut till ubåten för att möta Kim Wall på morddagen.

Då fångade hennes kamera en detalj i bakgrunden som senare kom att bli avgörande för att bevisa att Madsen planerat mordet.

Här råkar detaljen i Peter Madsens mordplan på Kim Wall fångas på video.

Peter Madsen erkände mordet på Kim Wall först efter domen

I september 2018 dömdes Madsen mot sitt nekande för mord till livstids fängelse. Det enda han i sammanhanget erkände var att han styckat kroppen och kastat kroppsdelarna i Öresund.

Peter Madsen ombord på UC3 Nautilus 2004. Foto: Jeppe Michael Jensen/TT

Länge hävdade han att Kim Wall dog i en olycka ombord på ubåten, men i den danska dokumentären “Hemliga inspelningar med Peter Madsen” (2020), erkände han för första gången att han hade dödat den svenska journalisten. 

Peter Madsen mördade Kim Wall - så lever han i fängelset

Efter att domen fallit fördes Peter Madsen till Storstrøm Fængsel i södra Danmark. Enligt uppgifter i Ekstrabladet hålls mördaren instängd på en särskild säkerhetsavdelning. 

Till en början tilläts Madsen att vara på en mer öppen avdelning, där han blev svårt misshandlad av en annan fånge. Kim Walls mördare blev slagen i huvudet och riskerade att förlora synen på ena ögat, rapporterade Ekstrabladet

Ubåten UC3 Nautilus. Foto: Johan Nilsson/TT

Peter Madsens flykt från fängelset – tog psykolog som gisslan 

Misshandeln ledde till att han flyttades till Herstedvester Fængsel, en halvöppen anstalt närmare Köpenhamn. Det var från denna anstalt som Madsen i oktober 2020 bestämde sig att rymma genom att han först tog en psykolog som gisslan och hotade sig sedan ut i friheten. 

Flyktförsöket hade han planerat under 18 månader, enligt Ekstrabladet. Däremot slutade flykten bara ett par hundra meter från anstalten och gjorde att hans livstidsstraff förlängdes ytterligare. 

Foto: Nils Meilvang/TT

Kim Walls mördare Peter Madsen hade relation med fängelsevakt

Sedan livstidsdomen föll har Madsen hunnit ha flera relationer med olika kvinnor.

2018 avslöjades det att en kvinnlig fängelsevakt hade haft en relation med Peter Madsen. Det var när Madsen var häktad i väntan på rättegången som han satt på Vestre Fængelse i Köpenhamn, varpå relationen ska ha uppdagats. Den kvinnliga fångvaktaren var i 40-årsåldern och tvåbarnsmamma. 

Kvinnan sa då i en intervju med Ekstrabladet att hon inte ser Madsen som sin pojkvän, men att de har en vänskap och en flirt.

– Vi kom för nära varandra i förhållande till att han var inlåst. Men vi talades ofta vid, det var svårt att säga stopp, sa hon till Ekstrabladet.

Peter Madsen sökte brevvänner – gifte sig med Jenny Kurpen 

Redan innan livstidsdomen avkunnades avslöjades det att Peter Madsen genom en Facebooksida, som administrerades av personer utanför fängelset, sökte brevvänner. 

Det var så han träffade den ryska aktivisten och konstnären Jenny Kurpen, som reste till Danmark och gifte sig med Peter Madsen i fängelset. 

Paret tilläts umgås i två timmar i samband med vigseln. Efteråt sa Kurpen att Madsen var den vackraste och smartaste personen hon mött, men själva mordet tog hon avstånd från. På sin Facebook-profil skriver Jenny Kurpen att hon numera är skild, rapporterar Expressen

Peter Madsen hade dessförinnan ett öppet äktenskap, men under tiden i häktet tog den första hustrun ut skilsmässa. 

Här syns Kim Wall ombord ubåten. Foto: Anders Valdsted/TT

Peter Madsens relation med då 17-åriga Cammilla Kürstein

Från fängelset har Madsen haft kontakt med flera kvinnor, bland annat Cammilla Kürstein, som 2020 gick ut i BT och berättade om relationen som då var avslutad, något som Nyheter24 tidigare har rapporterat om. 

Kürstein uppgav att hon hade haft kontakt med Madsen sedan 2017. Den då 17-åriga tjejen fick upp ögonen för mördaren när hon läste om Kim Wall-fallet. 

Kort därefter skrev hon sitt första brev till Madsen, och fick svar. De utbytte brev och talade i telefon i två år innan Peter Madsen avslutade relationen. 

Dejtingförbud för livstidsdömda 

Uppmärksamheten kring att morddömde Peter Madsen sades ha dejtat i fängelset ledde till att danska politiker fattade beslut om att livstidsdömda numera inte tillåts ingå nya relationer under de första tio åren på anstalt. 

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.