Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov vid OSSE:s möte i Skopje.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov vid OSSE:s möte i Skopje. - Foto: Boris Grdanoski/AP/TT

Lavrov lamslog hotat OSSE

Den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE:s möte i Nordmakedonien var på grund av den ryska närvaron delvis lamslaget redan när det inleddes på torsdagen.


Rysslands medlemskap i OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa), och den totala konfrontationen med alla de medlemsländer som stödjer Ukraina i det ryska invasionskriget, överskuggade mötets inledning.

Ryssland har redan stoppat direkt avgörande beslut i organisationen, som att godkänna OSSE:s budget.

Missnöjet var tydligt när Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov anlände till Skopje. Många länders representanter, med Ukraina i spetsen, bojkottade mötet där Lavrov höll ett 15 minuter långt tal. Lavrov anklagade västländer för att tolerera "en nynazistisk regim i Kiev".

— Det finns massor med fakta. OSSE och dess institutioner är tysta om detta, sade Lavrov och lämnade omedelbart mötet efter sitt tal.

Direkt efter Lavrovs utspel sade Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen att de ryska försöken att beskylla andra för egna beslut var lätta att genomskåda.

— Vi tänker inte att äventyra de grundläggande principerna för europeisk säkerhet eller tillåta Ryssland att förneka Ukraina dess rätt att fatta egna beslut, sade den danske utrikesministern.

Men den ryska närvaron kan hota OSSE:s existens. Organisationen bildades 1975 som ett forum för dialog mellan öst och väst under kalla kriget. Inför mötet i Nordmakedonien meddelade bland annat Estland, Lettland, Litauen och Polen att de bojkottar mötet.

Ukraina sade att landet inte deltar på grund av den ryska närvaron, och att organisationen hotas av "sotdöden" om Ryssland inte utesluts.

TT
Senaste nytt

Bopriserna stiger: "Stapplande uppgång"

Kommission: Inget sabotage av Estonias bogramp

Det finns inga belägg för att Estonias haveri orsakades av ett sabotage av bogrampen. Det fastslår nu Haverikommissionen, rapporterar Sveriges Radio.

Diplomatbil lämnades kvar på tågspår

En minibuss med diplomatskyltar har under natten mot söndagen lämnats kvar på ett tågspår i centrala Stockholm, rapporterar Aftonbladet.

Sverige deltar när Nato vässar försvaret i norr

Natoövningen Nordic Response kan bli den första där Sverige deltar som Natoland. Där övas Natos nya försvarsplan för norra Norden.

Hon hjälper Gazas kvinnor föda – via Whatsapp

1 timme sedan
Kvinnor tvingas föda barn i tält utan bedövning – och många förblöder. Kriget i Gaza har varit förödande för förlossningsvården. Organisationen Safe Birth in Palestine Project hjälper gravida och födande kvinnor med videorådgivning. Jag ska inte skönmåla, det är fruktansvärt, säger grundaren Ferhan Güloglu.

Tre till sjukhus efter brand i Bengtsfors

1 timme sedan
Tre personer skadades, varav en allvarligt, i en brand i Bengtsfors kommun under natten till söndagen, rapporterar Nya Wermlands-tidningen.