Spår av 7 oktober-massakern i den israeliska kibbutzen Nir Oz nära Gazaremsan. Arkivbild.
Spår av 7 oktober-massakern i den israeliska kibbutzen Nir Oz nära Gazaremsan. Arkivbild. - Foto: Bernat Armangue/AP/TT

NY Times: Larm om Hamasattack avfärdades

Israel hade detaljkännedom om Hamas angreppsplaner redan för ett år sedan, men dömde ut den terrorstämplade islamiströrelsens förmåga, rapporterar The New York Times. Hade uppgifterna tagits på allvar hade 7 oktober-massakrerna kanske kunnat förhindras, säger källor till tidningen.


Omkring 1 200 människor dödades i Hamas terrordåd den 7 oktober – den dödligaste enskilda attacken mot Israel sedan statens grundande.

Angreppet blev också startskottet för Israels storskaliga invasion av Gaza, som till dags dato dödat fler än 13 000 människor, enligt Hamasstyrda myndigheter i det palestinska området.

Dömde ut förmågan

Men attacken kunde ha avvärjts eller kvävts i sin linda, att döma av dokument och mejlkorrespondens som tidningen The New York Times har tagit del av. Liknande uppgifter har rapporterats av israeliska medier.

Redan i fjol fick Israels armé och underrättelsetjänst kännedom om att Hamas planerade ett angrepp, enligt tidningen. Den israeliska signalspaningen larmade om att Hamas hade hållit i en dygnslång militärövning. Men ledande militärer och underrättelsechefer dömde ut islamiströrelsens förmåga och sade sig då inte kunna avgöra om det låg tillräckligt mycket i uppgifterna.

"Jag bestrider helt och hållet att detta skulle vara ett imaginärt scenario", skrev en israelisk signalspanare i ett mejl efter att hennes uppgifter hade blivit ifrågasatta på den militära sidan.

Det omkring 40 sidor långa dokumentet, som gått under kodnamnet "Jerikos mur", beskriver i detalj hur milismän skulle övermanna israeliska ställningar runt Gaza, storma militärbaser och ta över israeliska städer.

"Utformat för krig"

Den övning som Hamas hade hållit överensstämde med tidigare uppgifter som signalspanaren lämnat över till militären.

"Det är en plan som är utformad för att starta ett krig", skrev hon i den nu avslöjade mejlväxlingen.

"Det är inte bara en räd mot en by."

Tidningen skriver att den faktiska attacken den 7 oktober "med chockerande precision" följde planen, som också innefattade massiv raketbeskjutning och att Hamas skulle ta sig in i Israel med skärmflyg och på motorcyklar.

Det är oklart huruvida premiärminister Benjamin Netanyahu eller andra regeringsföreträdare tog del av dokumentet.

Togs inte på allvar

Israeliska källor säger till The New York Times att 7 oktober-attacken hade kunnat förhindras eller åtminstone slagits tillbaka i ett tidigt skede, om militären hade tagit varningen på allvar.

Varifrån underrättelseinformationen i "Jerikos mur" kommer är höljt i dunkel, men redan 2016 sammanställde israeliska försvarsdepartementet ett pm som slog fast att Hamas har för avsikt att flytta konflikten till israeliskt territorium, och då sannolikt ta gisslan och försöka ta kontroll över en eller flera israeliska städer.

TT
/
Senaste nytt

Israel: 450 terrorister anställda av FN-organ

Exportlyft i Mellanöstern trots koranbränningar

Förra årets koranbränningar i Sverige skapade stor ilska i den muslimska världen. Trots detta var Mellanöstern den snabbast växande exportmarknaden för svenska företag 2023, enligt Business Sweden.

Polisen rapporterar om brand, Alingsås

"SOS får larm om en lägenhetsbrand på Södra Ringgatan, Alingsås.", skriver polisen på sin hemsida.

Fem skadade efter explosion i södra Stockholm – lägenhetsdörr bortsprängd

Det har inträffat en explosion i Fagersjö i södra Stockholm.

Polisen rapporterar om detonation, Stockholm

1 timme sedan
"Larm om explosion i Fagersjö.", skriver polisen på sin hemsida.

Fyra gripna för terrorplaner i Bryssel

1 timme sedan
Belgisk polis har gripit fyra personer misstänkta för att ha planerat ett terrordåd mot ett kulturcenter i centrala Bryssel, Le Botanique.