Republikanen George Santos kan inte längre kalla sig kongressledamot.
Republikanen George Santos kan inte längre kalla sig kongressledamot. - Foto: J Scott Applewhite/AP/TT

Omstridde Santos kastas ut från kongressen

Nu är det klart. Den omstridde republikanske kongressledamoten George Santos utesluts ur USA:s representanthus.


Ett beslut krävde två tredjedels majoritet och till slut röstade 311 för uteslutning, och 114 mot. Santos hade redan på förhand kallat omröstningen för mobbning.

Åtgärden är extremt ovanlig, bara fem ledamöter har tidigare uteslutits ur representanthuset.

Själv försökte Santos i torsdags försvara sig under en hetsig presskonferens där han åter vägrade avgå självmant.

— Om jag gör det vinner de andra, sade han och försökte övertyga sina partikamrater att tänka om.

— Om jag utesluts i morgon (fredag) kommer jag bli den sjätte i historien, den förste republikanen och den ende som varken har dömts i domstol eller begått förräderi.

George Santos, som representerar delar av Queens och Long Island i New York i representanthuset, hade överlevt två tidigare omröstningar om uteslutning, men efter en svidande rapport från kammarens etikutskott i november kunde han inte länge hålla sig kvar.

Rapporten slog bland annat fast att Santos inte går att lita på. Rapportförfattarna, med republikanen Michael Guest i spetsen, sade sig ha samlat in "överväldigande bevis" på lagbrott, material som lämnats till justitiedepartementet.

När rapporten publicerats meddelade Santos att han inte skulle ställa upp för omval. Men han avfärdade också skrivelsen som "avskyvärd, politiserad smörja", i ett inlägg på X, tidigare Twitter.

George Santos blir med omedelbar verkan utesluten ur kongressen och hans distrikt blir utan representant tills en ny väljs i fyllnadsval.

Senast en kongressledamot uteslöts var 2002, när demokraten James Traficant från Ohio fick lämna kammaren efter att ha dömts för en lång rad brott, bland annat mutbrott och skattefusk.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!