Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.
Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild. - Foto: Mikhail Klimentyev/AP/TT

Ryssland ökar rekryteringen – skyller på Nato

Rysslands president Vladimir Putin utfärdar dekret om ökad mobilisering till armén. En anledning är hot genom "Natos utvidgning". Även Ukraina förbereder för förstärkning för att stoppa det ryska invasionskriget.


Beskedet från rysk militär på fredagskvällen om en beordrad soldatförstärkning med "15 procent" kom efter det att Putin redan beordrat mobiliseringen genom dekret.

"Ökningen av arméns heltidsstyrka beror på ökade hot kopplade till den särskilda militära insatsen och den fortsatta expansionen av Nato", meddelade ryska armén i ett uttalande.

I faktiska tal innebär den ryska mobiliseringen en förstärkning med 170 000 soldater. Utökningen är ett "rimligt" svar på "aggressiva aktiviteter från Nato-gruppen".

Däremot ska inte personer tvångsinkallas. En tidigare rysk mobilisering under invasionskriget möttes av skarp kritik och många män flydde landet i rädsla av att bli inkallade.

Denna gång ska mobilisering ske genom löften om ekonomisk ersättning, enligt militären.

Beskeden från Kreml kom samtidigt som Ukrainas president Zelenskyj talade om behovet av att fler kallas in till den ukrainska försvarsstyrkan.

I ett videotal till nationen sade Zelenskyj att reglerna ska förändras för att förbättra mobiliseringen. Han sade sig tro att de flesta ukrainare förstår behovet av fler soldater

Ukrainas militärkommando har dessutom samlats för att diskutera hur man kan nå "mer konkreta resultat" för att driva tillbaka det ryska anfallskriget nästa år, enligt Zelenskyj.

TT
/
/
Hot
Senaste nytt

Sveriges ambassadör till Navalnyjs begravning

Svenskarna som har chans på toppjobbet i Bryssel

Stefan Löfven eller Magdalena Andersson som rådsordförande i EU? Det är inte omöjligt när EU:s socialdemokrater grubblar över vem som ska få "deras" toppjobb i Bryssel.

Nya EU-miljoner till FN:s Palestinastöd

EU-kommissionen öppnar för mer än en halv miljard kronor i stöd till FN:s Palestinaorgan UNRWA. Pengarna ska skickas redan nästa vecka.

Musk stämmer Open AI – för mycket vinstfokus

Elon Musk stämmer Open AI och dess vd Sam Altman. Open AI – en pionjär inom artificiell intelligens – har agerat i strid med sina stadgar genom att fokusera för mycket på att göra vinster, enligt världens rikaste man.

Kundernas kritikstorm mot Kellogg's: "Dystopiskt"

Ett uttalande från flingjätten Kellogg's vd har fått folk att reagera starkt. Anledningen? Han tycker att frukostflingor kan ätas som middag hos dem som behöver spara pengar.

Betalningskungen: Klarnas vd får miljonlyft – trots miljardförlusten

De senaste två årens miljardförluster hindrade inte Klarnas vd från att höja lönen för sig själv och de andra i ledningsgruppen med rekordbelopp. Så här många miljoner tjänar de efter rekordhöjningen på 70 procent.