Den franske inrikesministern Gerald Darmanin säger att lördagens knivdåd i Paris ska utredas av åklagare inriktade på terrorbrott. Arkivbild.
Den franske inrikesministern Gerald Darmanin säger att lördagens knivdåd i Paris ska utredas av åklagare inriktade på terrorbrott. Arkivbild. - Foto: Bertrand Guay/AP/TT

Knivdåd i Paris – misstänkt terrormotiv

En tysk turist dödades i ett knivdåd i centrala Paris på lördagskvällen.


Den misstänkte gärningsmannen är gripen och polisen ska utreda om det finns ett islamistiskt terrormotiv bakom.

— En tysk turist, född i Filippinerna, dog i knivskärningen, säger den franske inrikesministern Gérald Darmanin, som kom till platsen för dådet i närheten av Eiffeltornet.

Den misstänkte mannen är enligt tidningen L e Parisien fransk medborgare, i 25 års-åldern och född i Frankrike. Han attackerade människor till synes slumpartat i närheten av Eiffeltornet. Förutom den dödade turisten chockades en person och en annan turist fick lättare skador när han försökte stoppa gärningsmannen.

Den misstänkte mannen var känd av myndigheterna för att följa radikal islamism och dömdes enligt inrikesministern 2016 till fyra år i fängelse för att ha planlagt en attack som polisen lyckades avvärja. En poliskälla säger också att mannen har en psykisk sjukdom samt att mannen när han greps ska ha sagt att han inte står ut med att se muslimer dödas.

Polisen oskadliggjorde mannen med hjälp av elpistol.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt grovt brott i Södertälje

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

2 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

3 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

3 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

3 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

igår 21:30
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.