En bild på kärnkraftsanläggningen Sellafield i Storbritannien år 2009. Arkivbild.
En bild på kärnkraftsanläggningen Sellafield i Storbritannien år 2009. Arkivbild. - Foto: Paul Thomas/AP/TT

Uppgifter: Brittisk kärnkraftsanläggning hackad

Hackergrupper med ryska och kinesiska kopplingar har gjort intrång i den brittiska kärnkraftsanläggningen Sellafields it-system.


Det rapporterar The Guardian med hänvisning till tidningens egna undersökning av anläggningen.

Enligt The Guardian vet myndigheterna inte när intrången först genomförts, men källor till tidningen uppger att intrång upptäcktes så långt tillbaka som 2015. Då insåg experter att skadlig programvara hade bäddats in i Sellafields datornätverk.

Cyberangreppet kan innebära att Sellafields mest känsliga aktiviteter – som flytt av radioaktivt avfall – har äventyrats.

Det är inte heller känt om den skadliga programvaran har kunnat raderas från systemet. Uppgifterna om ett cyberangrepp har dock inte bekräftats officiellt och i ett uttalande tillbakavisar Sellafield The Guardians uppgifter.

Tidningen avslöjar även att anläggningen i fjol blev mål för "särskilda åtgärder" för konsekventa brister i cybersäkerhet, enligt källor vid den brittiska kärnkraftstillsynen ONR.

Sellafield är numera en anläggning för bland annat upparbetning av använt kärnbränsle från såväl brittiska som utländska reaktorer.

TT
/
Senaste nytt

Polisen i Borlänge rapporterar om stöld

Norsk polis bekymrad över svensk kriminalitet

Den svenska organiserade brottsligheten är en av de saker som allra mest oroar den norska polisen, visar en årlig rapport om kriminaliteten i Norge.

Ryska hackare tar på sig attack mot myndighet

Integritetsskyddsmyndighetens (IMY) hemsida ligger nere vid lunchtid på tisdagen.

Oro för Trump när EU vill satsa på försvaret

Köp tillsammans och köp europeiskt. Det är maningen när EU-kommissionen vill få fart på både försvar och försvarsindustri i Europa.

Våldtog 13-åring – döms till 14 års fängelse

En 40-årig man döms till 14 års fängelse för våldtäkt mot barn, mordförsök samt olaga frihetsberövande, rapporterar lokala medier.

Visitationszoner försenas en månad

Regeringen skjuter upp visitationszonerna en månad till den 25 april. Detta efter att Lagrådet kritiserat den snabba hanteringen.