Rök stiger mot himlen efter israeliska flygräder mot Gazaremsan. Bilden är tagen 4 december. - Foto: Ohad Zwigenberg/AP/TT

Källor: Två civila för varje död Hamas-milisman

För varje död milisman i Hamas dör omkring två civila på Gazaremsan, uppger källor inom Israels militär för AFP. Uppgifterna kommer dagarna efter att den israeliska militären utökat sin markoffensiv.


Samtidigt framhåller militären att man använder sig av högteknologisk programvara för kartläggning i syfte att reducera antalet civila dödsoffer.

Det Hamasstyrda hälsodepartementet i Gaza säger att israeliska attacker har dödat omkring 15 900 människor – de flesta kvinnor och barn – sedan den 7 oktober, när terrorstämplade Hamas anföll civila i Israel.

På frågan om medierapporter om att 5 000 milismän från terrorstämplade Hamas ska ha dödats stämmer, svarar en av militärkällorna att "siffrorna är mer eller mindre korrekta".

Har skapat ilska

— Jag säger inte att det inte är dåligt att vi har ett förhållande på två mot en, sade militären och tillägger att användandet av civila som mänskliga sköldar är en del av Hamas "kärnstrategi".

De stigande dödssiffrorna och den humanitära krisen i Gaza har skapat ilska på många håll runtom i världen.

Israel började bomba mål i Gazaremesan efter att Hamas den 7 oktober utfört den värsta attacken i Israels historia, där cirka 1 200 människor dödades och ytterligare omkring 240 togs som gisslan och fördes ut ur landet.

Oacceptabelt

Parallellt med flygangreppen bedriver Israel en offensiv på marken i Gaza. Markoffensiven utökades i söndags och inbegriper nu även södra delen av Gaza.

På måndagen anlände Mirjana Spoljaric, chef för Internationella rödakorskommittén (ICRC), i Gaza och uppmärksammade i samband med detta bristen på säkra platser för civila i området.

"Det är oacceptabelt att civila inte har något säkert ställe att ta sig till i Gaza", säger Spoljaric i ett uttalande.

TT
Senaste nytt

Här dansar Gunilla Persson med epa-killar i Norrköping: "Vilken fest"

Regeringen föreslår nya avlyssningslagar

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss för att ge polisen fler så kallade preventiva tvångsmedel, som bland annat buggning, redan i sommar.

Ambulanspersonal i Gaza: Behöver år av terapi

Barn sprängs ihjäl och kollegerna dör i bombregnet. Med livet som insats försöker ambulanssjukvårdare försöker rädda liv i krigshärjade Gaza. Det här kriget har varit ett av de tuffaste, säger en sjukvårdare i en dokumentär från arabiska BBC.

Källor: Iran förser Ryssland med robotar

1 timme sedan
Iran har försett Ryssland med flera hundra ballistiska robotar, skriver Reuters på sin sajt.

Juice återkallas – kan innehålla plastbitar

1 timme sedan
Axfood återkallar Garant tropisk juice utan fruktkött efter att leverantören vid en kontroll har hittat plastbitar i vissa förpackningar. Återkallandet gäller enlitersförpackningar med bäst före-datum den 19 april.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Åsele

1 timme sedan
"Polisen får in en anmälan om en viltolycka i Nordanås, nordväst om Fredrika.", skriver polisen på sin hemsida.