Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ställde in ett möte med amerikanska kongressledamöter på tisdagen. Arkivbild.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ställde in ett möte med amerikanska kongressledamöter på tisdagen. Arkivbild. - Foto: Henrik Montgomery/TT

USA:s Ukrainastöd hänger i luften

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ställde i sista stund in ett möte med amerikanska kongressledamöter inför en spänd omröstning om USA:s omtvistade Ukrainastöd. Stödet hänger i luften.


Senatorerna skulle under tisdagens möte få information om situationen i Ukraina.

Efter det att Zelenskyj oväntat ställt in sin medverkan verkar mötet ha urartat, med flera republikanska ledamöter som lämnade i förtid.

— Det fanns inget nytt i det de beskrev, sade republikanen Mitt Romney, som var en av de som lämnade mötet i förtid.

Mer till gränsen

Republikanska kongressledamöter har krävt att Joe Bidens demokrater accepterar en förstärkning av USA:s gräns mot Mexiko i utbyte mot ett godkänt Ukrainastöd.

— Det måste finnas säkerhet för vår gräns, fortsatte Romney till reportrar efter mötet.

Demokraterna i senaten har kallat till en omröstning under onsdagen. Den är tänkt att undanröja det första hindret för att ta itu med Bidens begäran om ett nödpaket på sammanlagt 106 miljarer dollar för Ukraina, Israel och Taiwan. För det krävs att minst 60 av de 100 senatorerna röstar för.

Men de 49 republikanerna i senaten ser ut att rösta emot och skjutna ned förslaget, i avsaknad av en uppgörelse om helheten.

"Ukraina som gisslan"

I ett brev till Vita huset på tisdagen bekräftade även representanthusets republikanske talman Mike Johnson för första gången att hans parti inte kommer att godkänna hjälpen till Ukraina om inte kongressen antar en "transformativ förändring av vår nations gränssäkerhetslagar".

Demokrater beskyller i sin tur republikaner för att utnyttja Ukrainakriget för att säkra inhemska prioriteringar.

— Jag har massor av inhemska frågor som jag bryr mig om också. Jag håller inte Ukraina som gisslan för lösningar kring sjukvård eller vapenvåld, sade senatorn och demokraten Chris Murphy till journalister efter mötet.

Zelenskyj träffar G7-ledare

President Joe Biden, som varnat för att konsekvenserna kommer att bli allvarliga om Ukrainastödet uteblir, uttryckte frustration över tvisten i kongressen på tisdagskvällen.

— Underlåtenheten att stödja Ukraina är helt enkelt helt galen. Det strider mot USA:s intressen, sade Biden.

— Det är bara fel.

Den ukrainske presidenten ska delta i ett videomöte med G7-ledarna på onsdagen, uppger en talesperson för Japans regering.

Japanske premiärministern Fumio Kishida kommer att vara värd för toppmötet, som utöver Ukraina även kommer att diskutera situationen i Mellanöstern och artificiell intelligens. Zelenskyj deltar enbart i den första delen av mötet.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!