Den amerikanska militären ställer tills vidare in alla flygningar med flygfarkosten Osprey, en slags blandning mellan helikopter och flygplan, efter flera olyckor med dödlig utgång. Arkivbild.
Den amerikanska militären ställer tills vidare in alla flygningar med flygfarkosten Osprey, en slags blandning mellan helikopter och flygplan, efter flera olyckor med dödlig utgång. Arkivbild. - Foto: SGT Andrew Sleeman/Australiska flottan via AP/TT

USA håller Osprey på marken

Den amerikanska militären ställer tills vidare in alla flygningar med Osprey, ett så kallat tiltrotorflygplan. Osprey är olycksdrabbat och beskedet kommer efter en krasch utanför Japan för en vecka sedan där åtta soldater från flygvapnets specialtrupper dog.


En preliminär utredning av den kraschen har indikerat att den kan ha orsakats av fel på planet, inte misstag av besättningen.

Osprey togs i bruk 2007 och har hittills råkat ut för missöden och krascher som orsakat ett 50-tal soldaters död, 20 av dem under de senaste två åren. Flygvapnet, marinkåren och flottan har sammantaget 478 Ospreys som nu får stanna på marken tills vidare.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!