Kambodjanska munkar fotograferade vid det världsberömda templet Angkor Wat i Siem Reap i november.
Kambodjanska munkar fotograferade vid det världsberömda templet Angkor Wat i Siem Reap i november. - Foto: Heng Sinith/AP/TT

Kambodja: Flytta från templet Angkor Wat

De lever på att sälja mat och souvenirer till turister som besöker det världsberömda templet Angkor Wat. Nu vill Kambodjas premiärminister flytta tusentals familjer som bosatt sig nära det världsarvsskyddade turistmålet.


Kritik och anklagelser om tvångsförflyttning har duggat från världsledare och människorättsorganisationer. Men premiärminister Hun Manet lovar ändå att fortsätta omplacera tusentals familjer från tempelområdet i syfte att skydda Angkor Wat – "vårt lands själ".

— Vi som lever på 2000-talet måste gå samman för att bevara denna själ i tusentals år, säger han.

Nytt område

Från myndighetshåll har det länge hetat att omkring 10 000 familjer frivilligt gått med på att lämna ruinstaden, som FN-organet Unesco utsett till världsarv. Detta till förmån för Run Ta Ek, ett område som håller på att byggas på ett risfält omkring 25 kilometer bort.

Hun Manet hävdar att förflyttningen sker för att uppfylla "vissa krav" från Unesco för att Angkor Wat ska få behålla sin världsarvsstatus.

Men Unesco uttrycker "djup oro" över förflyttningarna och säger att man aldrig krävt eller gett stöd till en sådan åtgärd.

Frestar på miljön

Premiärministern medger att flytten inte är enkel. Han har bland annat utlovat modern infrastruktur och gratis bussar mellan Run Ta Ek och ruinstaden där templet ligger.

Angkor Wat tillägnades på 1100-talet den hinduiska guden Vishnu, men blev senare en helig plats för buddhister. Omkring 2 miljoner turister besöker templen årligen. De utgör bas för den mikroekonomi som vuxit upp vid ruinstaden. Att så många säljare och tiggare bosatt sig där frestar på den lokala miljön och vattenresurserna och leder till nedskräpning, enligt myndigheter.

TT
Senaste nytt

Karolinska kvar bland topp tio i världen

Domare nekar Trump på valsedel i Illinois

En lokal domare i Illinois har beslutat att ex-presidenten Donald Trump inte kan stå på delstatens valsedlar på grund av hans roll i kongresstormningen efter förra presidentvalet, rapporterar amerikanska medier.

Rekordlåga utsläpp från nya bilar

1 timme sedan
Genomsnittsutsläppen från nya personbilar minskade under 2023, och var förra året de lägsta som Transportstyrelsen uppmätt. Framför allt beror minskningen på att elbilarna har blivit fler.

Allvarlig tågolycka i Örebro – tre påkörda

3 timmar sedan
Tre personer har skadats mycket svårt i en påkörningsolycka med tåg i centrala Örebro, enligt polisen.

Trumpmål fördröjs efter HD-besked

3 timmar sedan
USA:s högsta domstol ska ta upp frågan om landets tidigare president Donald Trump kan hävda immunitet i fallet som rör uppvigling till uppror i samband med den dödliga kongresstormningen i januari 2021.

Polisen i Örebro rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"Ett flertal personer har skadats mycket allvarligt efter en påkörningsolycka med tåg i centrala Örebro.", skriver polisen på sin hemsida.