Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj (i mitten) med den amerikanska senatens två tungviktare, republikanen Mitch McConnell (till vänster) och Charles Schumer demokrat och majoritetsledare.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj (i mitten) med den amerikanska senatens två tungviktare, republikanen Mitch McConnell (till vänster) och Charles Schumer demokrat och majoritetsledare. - Foto: Susan Walsh/AP/TT

Avgörande möten för Zelenskyj i USA:s kongress

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har anlänt till USA:s kongress för att försöka övertyga USA:s folkvalda att fortsätta bistå Ukraina i det ryska invasionskriget.


Zelenskyj träffar ledande demokrater och republikaner i både senaten och representanthuset. Mötena kan vara avgörande för att bryta det politiska dödläge som innebär att ett enormt ekonomiskt stödpaket till Ukraina är blockerat av kongressen.

Anledningen är inrikespolitiska frågor i USA, men stödet anses vara direkt avgörande för Ukrainas möjligheter att hålla stånd mot de ryska anfallsstyrkorna i vinter.

Efter möten i kongressen fortsätter Zelenskyj till Vita huset för ett möte med president Joe Biden. Biden har föreslagit ett paket med ekonomiskt stöd till Ukraina, Israel och andra säkerhetspolitiska insatser på 110 miljarder dollar.

Ledande republikaner kräver kraftiga förändringar i gränsbevakningen mellan USA och Mexiko för att godkänna stödpaketet.

TT
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!