USA:s president Joe Bidens son Hunter Biden (bilden) på en pressträff utanför Kapitolium på onsdagen.
USA:s president Joe Bidens son Hunter Biden (bilden) på en pressträff utanför Kapitolium på onsdagen. - Foto: /AP/TT Jose Luis Magana

Hunter Biden rasar mot riksrättsprocess

USA:s president Joe Bidens son Hunter Biden har under onsdagen uppbragt sagt att han vägrar att vittna om sina affärer bakom stängda dörrar i kongressen. Fallet rör den riksrättsprocess som inletts mot hans far.


Riksrättsprocessen som republikanerna i representanthuset förbereder mot Joe Biden handlar om att han anklagas – under sin tid som Barack Obamas vicepresident – för att ha försökt berika sin familj.

Riksrättsprocessen rör påstått maktmissbruk och korruption och i centrum står Hunter Bidens ofta internationellt ifrågasatta affärer i Ukraina.

Hunter kallad att vittna

— Min far var inte ekonomiskt inblandad i min verksamhet, sade Hunter Biden utanför Kapitolium.

— Inte som praktiserande advokat, inte som styrelseledamot i Burisma (den ukrainska gasjätten) inte i mitt partnerskap med kinesiska privata affärsmän, inte i mina investeringar hemma eller utomlands, fortsatte han.

Dessa anklagelser var föremål för en kongressutfrågning på onsdagen, som Hunter Biden hade kallats att vittna i.

Men Hunter Biden vägrade att vittna bakom stängda dörrar och sade att han i stället kunde vittna vid "en offentlig utfrågning".

"Ljugit om och om igen"

— Det finns ingen rättvisa eller anständighet i vad dessa republikaner gör. De har ljugit om och om igen om varje aspekt av mitt personliga och professionella liv, sade han.

Representanthusets särskilda tillsynskommitté meddelade som svar att den skulle inleda en process om förakt för kongressförfaranden mot Hunter Biden.

Senare under onsdagen (amerikansk tid) väntas en omröstning i det republikanskt styrda representanthuset genomföras om ytterligare ett steg mot en formell riksrättsprocess ska antas mot Joe Biden.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!